Український народ та Володимир Зеленський отримали премію Сахарова
Категорія
Україна
Дата публікації

Український народ та Володимир Зеленський отримали премію Сахарова

Український народ та Володимир Зеленський отримали премію Сахарова
Джерело:  online.ua

Депутати Європарламенту нагородили “хоробрий народ України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства” премією Сахарова за свободу думки 2022 року.

Джерело: Європарламент

Український народ отримав премію Сахарова

Лауреата оголосила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола в залі пленарних засідань Страсбурга.

Ця нагорода для тих українців, які воюють на землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми теж не здамося, – сказала вона.

Неспровокована загарбницька війна Росії проти України завдає величезних збитків українському народу. Вони не тільки борються, щоб захистити свої домівки, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність, але вони також захищають свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності на полях битв «проти жорстокого режиму, який прагне підірвати нашу демократію, послабити і розділити наш Союз», – кажуть євродепутати.

У номінації згадуються Державна служба України з надзвичайних ситуацій; Юлія Паєвська, засновниця евакуаційної медичної групи "Ангели Тайри"; правозахисниця голова організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук, Рух цивільного опору "Жовта стрічка"; Іван Федоров, мер тимчасово окупованого Мелітополя.

Вручення премії Сахарова відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Нагадаємо, що премія Сахарова є головною нагородою Євросоюзу в області прав людини. Вона булла заснована у 1988 році для відзначення осіб та організацій, які захищають права людини та основні свободи.

Премія названа на честь радянського фізика і політичного дисидента Андрія Сахарова. Розмір премії – 50 тис євро.

У 2021 році її отримав російський опозиціонер Олексій Навальний, у 2020 році – представники білоруської опозиції, у 2018 році - український режисер Олег Сенцов.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?