Український засновник "Трибуналу для Путіна" претендує на премію Вацлава Гавела
Категорія
Україна
Дата публікації

Український засновник "Трибуналу для Путіна" претендує на премію Вацлава Гавела

Український засновник "Трибуналу для Путіна" претендує на премію Вацлава Гавела
Джерело:  online.ua

Український засновник Трибуналу для Путіна претендує на премію Вацлава Гавела. Євген Захаров документує воєнні злочини росіян.

Джерело: ПАРЄ

Євген Захаров може отримати премію Вацлава Гавела

Українського правозахисника Євгена Захарова номінували на Премію імені Вацлава Гавела з прав людини 2023 року. Він є засновником Української гельсінської спілки з прав людини, директором Харківської правозахисної групи. Захаров документує воєнні злочини росіян.

Про це йдеться на сайті Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Інші двоє претендентів на премію Гавела:

  • Юстина Виджинська – адвокатка з прав людини та захисниця прав жінок у Польщі. Засновниця Abortion Dream Team — колективу активістів, який з 2006 року проводить кампанію проти обмежувальних законів Польщі щодо абортів.

  • Осман Кавала (Туреччина). Заарештований у 2017-му за ймовірний стосунок до протестів у парку Ґезі. Номінант підтримував численні організації громадянського суспільства з початку 1990-х років. Попри рішення Європейського суду з прав людини від 2019 року, яке визнало затримання Османа Кавали порушенням Європейської конвенції з прав людини та закликало негайно його звільнити, він перебував під вартою з 2017 року та був засуджений у квітні 2022 року до довічного ув’язнення.

Очільник ПАРЄ сказав про цьогорічних номінантів на премію Гавела:

Сьогодні як ніколи надзвичайно важливо віддавати належне жінкам і чоловікам, які своєю мужністю, рішучістю та силою вказують нам шлях до свободи. Їхня боротьба є прикладом для всіх нас.

Переможця або переможицю премії 2023 року оголосять на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ у Страсбурзі 9 жовтня. Він отримує 60 тисяч євро, кубок та грамоту.

Що відомо про Євгена Захарова

Захаров є учасником дисидентського руху 1970–1980-х років. Понад 50 років активно займається захистом прав людини в Україні та інших пострадянських країнах, допомагає захищати права політичних в’язнів і тих, кого переслідують за політичні погляди, йдеться у повідомленні пресслужби ПАРЄ.

У 2022 році Захаров заснував "Трибунал для Путіна". Ініціатива збирає, перевіряє та зберігає докази воєнних злочинів Росії проти України. До її складу належить 24 правозахисні громадські організації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?