Відома білоруська опозиціонерка отримала премію Вацлава Гавела
Категорія
Політика
Дата публікації

Відома білоруська опозиціонерка отримала премію Вацлава Гавела

Відома білоруська опозиціонерка отримала премію Вацлава Гавела
Джерело:  online.ua

Рада Європи вручила Премію Вацлава Гавела за видатні заслуги у захисті прав людини опозиціонерці з Білорусі Марії Колесниковій. Вона є відомою персоною протестного руху, який сформувався проти режиму Олександра Лукашенка влітку 2020 року.

Джерело: Le Monde 

39-річна колишня флейтистка і професійний диригент, що зробила опір спробі депортації зі своєї країни у вересні 2020 року, засуджена до одинадцяти років тюремного ув'язнення. 6 вересня вона була засуджена за «змову з метою захоплення влади», «заклики до дій для підриву національної безпеки» та «створення екстремістського формування».

Білоруський ГУЛАГ

«Ця нагорода - знак солідарності всього демократичного світу з білоруським народом... Це також чіткий сигнал для білоруської влади про те, що світ ніколи не потерпить порушень прав людини і не прийме того, що відбувається зараз в Білорусі».

Такі слова вимовила сестра Колесникової, отримуючи цю нагороду в Страсбурзі.

 «Якщо ви не хочете, щоб Білорусь перетворилася в ГУЛАГ, ми повинні підтримати білоруський народ», - додала вона, тримаючи в руці фотографію своєї сестри і перераховуючи імена інших противників білоруського уряду.

Тріо опозиціонерів

Колесникова є «одним з трьох жіночих символів білоруської опозиції» разом з кандидаткою в президенти Світланою Тихановською, яка висунула свою кандидатуру замість ув’язненого чоловіка, і Веронікою Цепкало, котра втекла з країни під тиском влади. Про це йдеться в заяві Ради.

Протестний рух, який зібрав влітку 2020 року десятки тисяч демонстрантів, поступово спадає: тисячі арештів, насильницьких вигнань і тюремних ув'язнень опонентів і представників ЗМІ.

Перехоплення комерційного рейсу 

Нагадаємо, білоруський режим також звинувачується в перехопленні комерційного рейсу для арешту дисидента-журналіста Романа Протассевича, що перебував на борту. Лайнер Ryanair з опозиційним журналістом, співзасновником NEXTA, прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону. Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Захід прийняв кілька пакетів санкцій проти Мінська, який, проте, користується незмінною підтримкою Москви.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?