Українці вперше в історії стали чемпіонами Європи з керлінгу
Категорія
Спорт
Дата публікації

Українці вперше в історії стали чемпіонами Європи з керлінгу

Українці вперше в історії стали чемпіонами Європи з керлінгу
Джерело:  online.ua

Чоловіча збірна України з керлінгу вперше в історії виграла чемпіонат Європи-2023 у Дивізіоні С, який проходив у Великій Британії.

Джерело: НОК України

Історична перемога збірної України з керлінгу

Збірна України послідовно обіграла Грузію (17:4), Грецію (11:5), Ліхтенштейн (14:0), Хорватію (7:2), Словенію (9:7), Андорру (8:5), але поступилася Польщі (2:8).

У півфіналі український колектив узяв гору над Словенією (6:4), а у фіналі синьо-жовта команда перемогла збірну Ліхтенштейну з рахунком 10:2.

У складі збірної України золоті медалі завоювали: Едуард Ніколов, Ярослав Щур, Артем Сугак, Владислав Коваль та Артем Гасинець.

Українці вперше виграли Дивізіон C, підвищилися у класі та наступного сезону виступатимуть у Дивізіоні В.

Що таке керлінг

Керлінг — олімпійський вид спорту, командна спортивна гра на крижаному майданчику. За своїм принципом гра схожа на боулінг на траві. Гра складна, як технічно, так і стратегічно.

Керлінг входить до програми Олімпійських ігор, починаючи з Олімпіади 1998 в Нагано. У 1924 році керлінг був демонстраційним видом спорту на перших Зимових іграх у Шамоні.

У 2006 Міжнародний Олімпійський комітет вирішив ретроспективно визнати офіційними змагання з керлінгу, що проводилися в рамках Міжнародного спортивного тижня в 1924. Під час Олімпіади 1932 теж проводився показовий матч із керлінгу між командами США та Канади.

Керлінг зародився у Шотландії в добу пізнього середньовіччя. Перша письмова згадка про гру датується 1541 роком. Камінь для керлінгу, на поверхні якого вибита дата його виготовлення "1511 рік", знайдений на дні осушеного ставка у Данблейні. Пітеру Брейгелю Старшому належать дві картини від 1565, на яких зображені гравці в керлінг.

Шотландці розповсюдили гру у світі, особливо в Канаді, США та в континентальній Європі. Сьогодні в неї грають також в Японії, Кореї, Китаї, Австралії та Новій Зеландії.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?