Уряд спростив правила самоізоляції після перетину кордону
Категорія
Україна
Дата публікації

Уряд спростив правила самоізоляції після перетину кордону

Уряд спростив правила самоізоляції після перетину кордону
Джерело:  online.ua

Уряд змінив порядок стеження за проходженням самоізоляції громадянами, які прибувають з-за кордону. Тепер при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок "Вдома" лише на 72 години, доки людина робить тест на Covid, а проходити самоізоляцію можна буде без нього.

Джерело: Мінцифри, МОЗ.

Кабмін вніс зміни до постанови "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Додаток треба встановлювати лише на 72 години до того моменту, поки особа не зробить ПЛР або тест на антиген. Регулярно проходити контроль за даними геолокації і робити селфі більше не потрібно.

Після реєстрації у «Вдома» потрібно зробити тест впродовж 72 годин, після цього у додатку має підтягнутися негативний результат тесту, який обов’язково треба зробити в лабораторії, верифікованій МОЗ. Після цього додаток можна видалити. Якщо ж результат позитивний – варто звернутися до свого сімейного лікаря.

Втім, якщо людина з будь-яких причин не зробила тест на коронавірус після перетину кордону, через 72 години застосунок деактивується, а інформація автоматично передастся до правоохоронних органів. Вони перевірятимуть вибірково перебування у місці самоізоляції.

У випадку відмови встановлювати застосунок громадянам України доведеться пройти 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України.

В Мінцифри пояснили зміну правил

"Мінцифра розробила застосунок Вдома у найважчий для країни час, за кілька днів. Він успішно виконав свою функцію. За минулий рік застосунком скористались майже мільйон людей, які поверталися з-за кордону і проходили 14 днів самоізоляції. Завдяки застосунку вони могли робити це вдома в зручних умовах. Або ж здати ПЛР-тест і завершити самоізоляцію.

Тепер, враховуючи актуальну ситуацію, Вдома змінить свої функції. Його потрібно буде встановлювати лише на 72 години і не потрібно буде регулярно проходити контроль за даними геолокації та робити фото", - зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Раніше, з 5 серпня почали діяти нові правила перетину державного кордону і проходження самоізоляції особами, які перетинають український кордон. Якщо людина не пройде повний курс вакцинації, або хоча б не отримає однієї дози вакцини, під час перетину кордону її пропонують встановити додаток «Вдома».

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації запустило додаток “Дій вдома” (згодом просто "Вдома") 7 квітня 2020 року. Півтора року українці могли використовувати його для проходження вдома обов'язкової 14-денної самоізоляції після прибуття з країн, у яких був високим ризик заразитися Covid-19.

Читайте також:

  • В Україні з’явиться ще одна «червона» область з суботи.

  • Днями Київ потрапить у "червону" зону карантину - мер Кличко.

  • Ще більш заразний: у Великій Британії виявили новий штам коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?