Уряд запровадив регулювання цін на продукти – що продаватимуть без націнки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Уряд запровадив регулювання цін на продукти – що продаватимуть без націнки

Уряд запровадив регулювання цін на продукти – що продаватимуть без націнки
Джерело:  online.ua

Рішення про державне регулювання цін на деякі продукти ухвалив Кабінет міністрів України. До списку потрапили гречка, цукор, борошно, яйця, молоко.

Джерело: проєкт постанови Кабміну

В Україні не будуть рости ціни на низку продуктів

У Кабміні пояснюють, що з початку 2021 року на внутрішньому ринку України почали зростати ціни на продукти. Тому в уряді прийняли рішення встановити граничний рівень торговельної надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на такі продукти:

  • хліб пшенично-житній;

  • гречана крупа;

  • цукровий пісок;

  • пшеничне борошно вищого ґатунку;

  • макарони вітчизняного виробництва;

  • молоко пастеризоване жирністю 2.5% (у плівці);

  • олія соняшникова;

  • яйця курячі категорії С1;

  • тушка птиці (курки);

  • вершкове масло.

У Кабміні зазначили, що за даними Державної служби статистики з початку року (з листопада 2021 року до грудня 2020 року) ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор – на 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн), пастеризоване молоко – на 9,2% (+2,36 грн), яйця – на 11,5% (+3,15 грн), курячу тушку – 26,9% (+15,06 грн) та вершкове масло – на 12,3% (+5,64 грн).

Рішення буде діяти на період дії карантину.

В Уряді сподіваються, що встановлення граничного рівня торговельної надбавки дозволить стабілізувати ціни на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.

Нагадаємо, що в кінці 2021 року уряд встановив держрегулювання цін на два продукти – хліб житньо-пшеничний та батон.

Фото — Pexels.com

Зростання цін на продукти

Нагадаємо, що раніше в НБУ пояснили, чому в Україні зростають ціни на продукти. У Нацбанку таке явище пояснили інфляцією.

Пришвидшення інфляції у 2021 році було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов’язаних із карантинними обмеженнями, — повідомляють в НБУ. 

В НБУ зазначили, що пік інфляції був зафіксований у вересні минулого року і з жовтня зростання цін почало сповільнюватись.

Зокрема сповільненню інфляції сприяли зміцнення курсу національної валюти, рекордні врожаї, послаблення цінового тиску на окремих світових товарних ринках, адміністративні обмеження тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?