Узбекистан відкинув пропозицію Кремля щодо газового союзу
Категорія
Політика
Дата публікації

Узбекистан відкинув пропозицію Кремля щодо газового союзу

Узбекистан відкинув пропозицію Кремля щодо газового союзу
Джерело:  online.ua

Міністр енергетики Узбекистану Жорабек Мірзамахмудов виступив із різкою заявою стосовно пропозиції Кремля щодо створення газового союзу, зазначивши, що його країна ніколи не погодиться на політичні умови, що ставлять під загрозу національні інтереси держави.

Джерело:   Reuters

Через поразку у війні проти України Кремль втратив вплив в Азії 

Зокрема, у минулому місяці кремлівські дипломати заявили про переговори з представниками Узбекистану щодо створення газового союзу за участю Казахстану та Узбекистану для підтримки постачання між трьома країнами та іншими покупцями, включаючи Китай.

Це частина зміни стратегії Москви після її вторгнення в Україну, що спонукало Європейський Союз різко скоротити свою залежність від російських енергоресурсів.

Однак, за словами Мірзамахмудова, Кремль досі не надіслав ніяких конкретних пропозицій.

Навіть якщо буде укладено газову угоду з Росією, це не означає союз. Велися переговори про постачання російського газу трубопроводом через Казахстан, але це буде "технічний контракт", а не союз. Якщо ми імпортуємо газ з іншої країни, ми співпрацюємо лише на основі комерційного договору купівлі-продажу. Ми ніколи не підемо на політичні умови в обмін на газ. Коротше кажучи, ми отримаємо запропонований нам газовий контракт лише у тому випадку, якщо ми на нього погодимося, інакше - ні - зазначив голова Міненерго Узбекістану.

Холодне ставлення Узбекистану до російської пропозиції відображає зростаючі труднощі Москви у нав'язуванні своєї волі іншим колишнім радянським республікам у той час, коли вона все більше ув'язує у війні в Україні.

Однак Узбекистан, як і раніше, частково залежить від іноземного газу. Країна, в тому числі столиця Ташкент, останні кілька днів відчувала нестачу газу, оскільки споживання різко зросло через холодний період.

Мірзамахмудов сказав, що різке похолодання змусило Узбекистан припинити експорт 6 млн кубометрів газу на день до Китаю.

Загалом у країні виробляється близько 52 млрд кубометрів природного газу на рік, при цьому імпорт становить 4 млрд кубометрів, а експорт - 2,7 млрд кубометрів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?