Уже є докази - вчені вразили світ новою заявою щодо COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

Уже є докази - вчені вразили світ новою заявою щодо COVID-19

Уже є докази - вчені вразили світ новою заявою щодо COVID-19
Джерело:  online.ua

Науковці із Китаю та Австралії виявили у геномах вірусів кажанів елементи, характерні для коронавірусу SARS-CoV-2. За словами біологів, що це дає їм підставу вважати природним походження коронавірусу нового типу. Перші результати відповідних досліджень підготовлені для публікації в журналі Current Biology, передає ONLINE.UA.
Вчені, які вивчають кажанів, недавно ідентифікували у них вірус, який, на їхню думку, можна вважати найближчим родичем нового коронавірусу, оскільки в деяких частинах його генома є характерні вставки амінокислот, аналогічні SAR-CoV-2.

"Мовиться про амінокислотну вставку в точці, де зустрічаються дві субодиниці S-білка - S1 і S2, що складає шипи на поверхні вірусу, за допомогою яких він прикріплюється до клітин. Вставка S1/S2 унікальна і є у всіх SARS-CoV-2, секвенованих досі. У виявленому вченими вірусі кажанів RmYN02 також є амінокислотні вставки S1/S2, які, тим не менш, відрізняються від вставок у SARS-CoV-2, а це говорить про те, що вони виникли в результаті незалежних подій", - зазначається в повідомленні.

За словами науковців, хоча вірус RmYN02 не можна назвати прямим еволюційним попередником SARS-CoV-2, він підтверджує той факт, що незвичайні інсерційні події, що призводять до виникнення амінокислотних вставок, можуть відбуватися природним чином під час еволюції.

"З моменту відкриття SARS-CoV-2 з'явилися необгрунтовані припущення про те, що вірус має штучне походження. Зокрема, йшлося про те, що вставка S1/S2 вельми незвичайна і, можливо, свідчить про лабораторні маніпуляції. Наша стаття чітко показує, що такі події відбуваються природним чином у дикій природі", - зазначає керівник дослідження Вайфен Ши, професор Інституту біології патогенів при Першому медичному університеті Шаньдуна в Китаї.

Окрім того, наголошується, що за всією геномною послідовністю найбільш близький до SARS-CoV-2 інший вірус - RaTG13, який виявили у летючих мишей у провінції Юньнань у Китаї.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що за прогнозом американських вчених  пандемія коронавіруса триватиме ще два роки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?