В Африці стався ще один переворот. У Габоні військові захопили владу
Категорія
Світ
Дата публікації

В Африці стався ще один переворот. У Габоні військові захопили владу

В Африці стався ще один переворот. У Габоні військові захопили владу
Джерело:  online.ua

Вранці 30 серпня у Габоні високопоставлені офіцери виступили на телебаченні і заявили, що взяли владу в свої руки. Це сталося через кілька хвилин після того, як виборча комісія оголосила про переобрання президента Алі Бонго на третій термін.

Джерело: Reuters

У Габоні стався державний переворот

Виступаючи на телеканалі Gabon 24, офіцери заявили, що представляють усі сили безпеки та оборони центральноафриканської країни.

Військовослужбовці представилися членами Комітету переходу та відновлення інституцій.

Іменем народу Габону ... ми вирішили захистити мир, поклавши кінець нинішньому режиму, - йдеться в заяві офіцерів.

Вони заявили, що результати виборів скасовано, усі кордони закрито до подальшого розпорядження, а державні установи, включали уряд, сенат, національні збори, конституційний суд і виборчу комісію, розпущено .

Коли один офіцер читав спільну заяву, близько десятка інших мовчки стояли за ним у військовій формі та беретах.

У столиці Габону Лібревілі було чути гучні звуки стрілянини, за інформацією репортера видання.

Від уряду Габону коментарів поки немає. Президента Бонго востаннє бачили на публіці під час голосування на виборах 26 серпня, де він зараз – невідомо.

Що відомо про ситуацію у Габоні

Президент Габону Алі Бонго займав посаду президента впродовж двох термінів з 2009 року. Його батько також був президентом. Родина Бонго перебуває при владі 56 років.

64-річний Бонго цього року змагався проти 18 претендентів.

Під час виборів у країні відключили інтернет та запровадили комендантську годину. Уряд заявив, що це необхідно для запобігання поширенню фейкових новин і захисту громадської безпеки.

Перемога Бонго на виборах 2016 року спровокувала насильницькі протести, в результаті яких було підпалено будівлю парламенту.

У 2019 році у Габоні вже була спроба перевороту. Тоді солдати ненадовго захопили державну радіостанцію та передали повідомлення про те, що Бонго, який кілька місяців тому переніс інсульт, більше не придатний для виконання своїх обов’язків. Проте солдатів вбили за кілька годин.

Якщо цей переворот буде успішним, він стане восьмим у Західній і Центральній Африці з 2020 року. Перевороти в Малі, Гвінеї, Буркіна-Фасо, Чаді та Нігері підірвали прогрес демократії в останні роки.

Читайте також:

  • Країни Західної Африки готуються ввести війська в Нігер, якщо хунта не поступиться владою — Reuters

  • Військові в Нігері погрожують вбити усунутого від влади президента

  • Хунта Нігеру попросила допомоги у ПВК "Вагнера" — AP

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?