В Алмати йде стрілянина. Військові на БТРах заблокували протестувальників
Категорія
Світ
Дата публікації

В Алмати йде стрілянина. Військові на БТРах заблокували протестувальників

В Алмати йде стрілянина. Військові на БТРах заблокували протестувальників
Джерело:  online.ua

У четвер у найбільшому місті Казахстану Алмати відбулися зіткнення військових і демонстрантів, поліція заявила, що десятки бунтівників були "усунуті", коли вони намагалися штурмувати їхні офіси.

Джерело: Reuters, The Guardian, Інтерфакс 

Кілька бронетранспортерів і десятки військовослужбовців у четвер вранці вийшли на головну площу Алмати, де сотні людей третій день протестують проти уряду.

Офіційний представник департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек заявила, що десятки "учасників заворушень" у місті ліквідовано, їхні особи ідентифікуються.

За словами свідків видання, коли військові наближалися до натовпу, було чути постріли, але з тих пір ситуація на площі дещо втихомирилась.

По всій країні у вівторок і середу протести, спочатку спричинені підвищенням цін на паливо. За даними влади, вони забрали життя восьми поліцейських і військовослужбовців національної гвардії, що змусило казахстанського президента Касима-Жомарта Токаєва звернутись за допомогою до очолюваного Росією альянсу безпеки, який запропонував направити "миротворчі сили", щоб відновити контроль над країною, населення якої не згідне з його фінансовою політикою.

Державне телебачення повідомило у четвер, що Національний банк Казахстану вирішив призупинити роботу фінансових установ у країні заради безпеки їхніх працівників. Інтернет в країні переважно не працює.

ОДКБ з Росії, Білорусі та Вірменії направлять сили для «стабілізації» країни

У середу надходили повідомлення про насильницькі зіткнення та стрілянину в Алмати та інших містах, а також неперевірені відео, які свідчать про жертви серед протестувальників.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – альянс Росії, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану – направить сили для «стабілізації» центральноазіатської країни.

Не було зрозуміло, скільки військових направить ОДКБ і як довго вони залишаться в країні. Російський депутат Леонід Калашников заявив Інтерфаксу, що війська залишаться «на стільки, на скільки президент Казахстану вважатиме за потрібне». За його словами, вони в основному будуть займатися "охороною інфраструктури" в країні.

Токаєв звернувся до блоку за допомогою, називаючи протестувальників «терористами».

У середу демонстранти захопили урядові будівлі та штурмували аеропорт в Алмати, комерційної столиці та найбільшого міста країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?