Ми можемо втратити Україну. В Австрії озвучили жортске попередження ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми можемо втратити Україну. В Австрії озвучили жортске попередження ЄС

Ми можемо втратити Україну. В Австрії озвучили жортске попередження ЄС
Джерело:  online.ua

На переконання очільника МЗС Австрії Александера Шалленберга, Євросоюз повинен змінити свій підхід під час вступу майбутніх членів, як от Україна, Молдова чи країни Західних Балкан.

Джерело:  Politico

Австрія хоче, щоб ЄС переглянув підхід до вступу України та інших держав

Шалленберг звертає увагу офіційного Брюсселю на те, що розширення блоку не бюрократичне чи легалістичне прагнення.

Це не про те, щоб застосувати кожну кому і абзац договорів – це про поширення і забезпечення певної моделі життя, відкритих вільних демократій, – наголосив австрійський дипломат.

За його словами, таке розуміння було і в минулому, коли у 1981 році до Євросоюз приймали Грецію – щоб зберегти молоду демократію, у 1986-му – коли приймали Португалію і Іспанію, яка пережила спробу перевороту за 5 років до цього.

В той час ми розуміли, що необхідно забезпечити, щоб ці країни розуміли: вони є частиною нашої родини цінностей. І ми повинні зробити це ж саме зараз – з Україною, Молдовою і Західними Балканами. Але водночас ми повинні залишити в минулому бінарне мислення – коли ти або повністю держава-член, або взагалі не член. Я думаю, у нас є варіанти. Країни можуть бути членами без виконання кожної частини права ЄС – підкреслив Александер Шалленберг.

На думку очільника МЗС Австрії, нові держави-члени могли б мати статус спостерігачів у Раді ЄС, брати участь в обговореннях, але ухвалення рішень залишалося б за 27 державами-членами.

Ми не можемо чекати, оскільки ми чекатимемо, ми можемо втрати цей регіон. Ми можемо втратити Україну, можемо втратити Західні Балкани, – озвучив попередження дипломат.

Що в ЄС кажуть про майбутній вступ України у блок

Як уже згадувалося раніше, нещодавно єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї розповів про підготовку пропозицій щодо розширення ЄС, які планують представити у жовтні.

Реагуючи на заяву очільника Європейської ради Шарля Мішеля про те, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року, Варгеї заявив, що це можливо, однак для реалізації цього плану потрібно "подвоїти зусилля".

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?