В Чорнобильській зоні затримали браконьєра з рештками рідкісної тварини
Категорія
Україна
Дата публікації

В Чорнобильській зоні затримали браконьєра з рештками рідкісної тварини

В Чорнобильській зоні затримали браконьєра з рештками рідкісної тварини
Джерело:  online.ua

В Чорнобильському заповіднику затримали чоловіка, при якому в закривавлених мішках були рештки рідкісного оленя. Про затримання браконьєра на незаконному полюванні повідомили в Міністерстві внутрішніх справ.

Джерело: пресцентр МВС

«Нечувані цинізм і жорстокість, адже благородному оленю потрібно майже 10 років, щоб досягти подібної краси і величі. Ці тварини є нечисленними і знаходиться під охороною держави. Зараз, коли популяція оленів у Чорнобильській зоні тільки почала відновлюватися, браконьєри дозволяють собі так нахабно вторгатися на територію заповідника і знищувати фауну», — зазначили у МВС.

Порушення кваліфікували за статтею 248 Кримінального кодексу, в якій йдеться про порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду. Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

За фактом незаконного полювання розпочали кримінальне провадження.

Аварія справила радше позитивний вплив на фауну

Фауна в межах зони навколо Чорнобильської АЕС за останні десятиліття суттєво розширилась. Екологи розповідають, що в лісах навколо зони можна зустріти таких тварин, як олені, лосі, кабани, вовки, рисі, сарни. Більшість зоологів сходяться на тому, що аварія на ЧАЕС, як не дивно, справила радше позитивний вплив на флору і фауну цього регіону, аніж негативний. Пояснюють це тим, що людина полишила землі навколо, тікаючи від радіації, натомість тварини отримали шанс зануритись в умови дикої природи, без страху бути впольованим.

У 30-кілометровій зоні з’явилися навіть ведмеді, яких в тутешніх краях не було більш як 100 років. На початку 90-х на цю територію спеціально перевезли поні породи Пржевальського, дослідники стверджують, що в цих умовах вони почувають себе органічно.
За більш ніж третину століття природа зуміла відновити тут життя. Дослідження показують, що частина з існуючих тут тварин зуміла не тільки зберегти свій вид, але й збільшитися у популяції. Після катастрофи вони, буває, живуть у напівзруйнованих будинках і стайнях, а не тільки у лісі та водоймах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?