В ЄС анонсували блискавичні санкції проти режиму Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС анонсували блискавичні санкції проти режиму Лукашенка

В ЄС анонсували блискавичні санкції проти режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі можуть затвердити нове санкційне рішення проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі після того, як самопроголошена влада силою посадила пасажирський літак з опозиціонером Романом Протасевичем.

Джерело: виступ Шарля Мішеля, голови Євроради

За його словами, вже ввечері у понеділок, 24 травня, європейська сторона може ухвалити рішення про посилення санкційного тиску. У згаданий день заплановане термінове засідання на рівні Євросоюзу - у перший день загального саміту.

“Сьогодні ввечері у нас буде можливість торкнутися міжнародні теми. Зокрема, на порядку буде Білорусь. Те, що там вчора відбулося, було міжнародним скандалом, життя європейських громадян були поставлені під загрозу, і це неприйнятно. Ось тому ми включимо в обговорення на Європейській раді санкції, ми готуємо кілька можливих заходів, кілька опцій, і я сподіваюся, що сьогодні ввечері ми зможемо ухвалити рішення з цього питання”, - наголосив Мішель.

Напередодні було на офіційному рішенні підтверджено інформацію про внесення до порядку денного саміту Євросоюзу питання про примусову посадку на території Білорусі пасажирського лайнера третьої країни, який летів з грецьких Афін до литовського Вільнюсу.

Затримання Протасевича в Білорусі

Високий представник ЄС Жозеп Боррель прямо звинуватив білоруський режим у використанні військової сили в інциденті. За його словами, лайнер Ryanair з одним із засновників Telegram-каналу NEXTA здійснив позапланову посадку в РБ через піднятий у повітря військовий літак.

“Здійснюючи цей акт примусу, білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Необхідно провести міжнародне розслідування цього інциденту, щоб встановити будь-яке порушення правил міжнародної авіації. Ця ситуація буде піднята на майбутньому засіданні Ради Європи. ЄС розгляне наслідки цієї дії, в тому числі вживе заходів проти винуватців”, - резюмував дипломат.

Сам Протасевич знаходиться у кримінальному розшуку в Білорусі, в який його оголосив режим через систематичну критику Лукашенка та його оточення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?