В ЄС назвали червону лінію для формату існування співдружності
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС назвали червону лінію для формату існування співдружності

В ЄС назвали червону лінію для формату існування співдружності
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі хочуть посилити власні оборонні спроможності, проте не йдеться про заміну таким чином співпраці на рівні чинного Північноатлантичного блоку НАТО, стверджує президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Джерело: Укрінформ

За словами однієї з лідерок співдружності, підвищення обороноздатності дозволить доповнити НАТО й відкриє шлях до самостійних дій у разі необхідності.

“Наша позиція є дуже чіткою. НАТО є найсильнішим військовим союзом у світі, а Європейський Союз ніколи не перетвориться на військовий альянс. Але є певні сценарії, в яких ми не бачимо участі НАТО, але за яких може бути важливим для Європейського Союзу бути здатним до дії. Це стосується зусиль з розвитку наших спроможностей, взаємосумісності, зміцнення нашої промислової бази, адаптації наших спроможностей до нових загроз, в першу чергу – кібернетичних. Але очевидно, що всі ці зусилля, яких ми докладаємо та розглянемо на “оборонному” саміті наступного року, є лише доповненням для НАТО”, - наголосила фон дер Ляєн.

Вона звернула увагу на важливість та необхідність подібних дій безпосередньо для ЄС, оскільки це дозволить діяти у ситуаціях, пов’язаних з європейцями та без обов’язкового залучення ресурсів НАТО.

Своєю чергою президент Євроради Шарль Мішель зауважив, відповідну тему щодо оборонних спроможностей ЄС було обговорено на неформальній зустрічі лідерів держав співдружності у Словенії.

“Учора ввечері під час неформальної вечері звучала тема щодо об’єднання зусиль, щоб досягти більшого впливу ЄС у світі, для просування наших інтересів та цінностей, працюючи разом з партнерами та союзниками. Тож так питання не стоїть - НАТО або Європейський Союз. Ми хочемо сильної позиції ЄС у сфері оборони, тому що сильний Євросоюз лише посилить та зміцнить наші союзи”, - пояснив політик.

Лідери ЄС разом з очільниками країн співдружності відвідали Словенію для зустрічі на найвищому рівні - цього вимагало обговорення подальшої політики стосовно оборонної галузі, а також проблем щодо євроінтеграції держав Західних Балкан.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?