Боснія та Герцеговина може стати ареною збройного протистояння — ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Боснія та Герцеговина може стати ареною збройного протистояння — ЄС

Боснія та Герцеговина може стати ареною збройного протистояння — ЄС
Джерело:  online.ua

Спеціальний представник Євросоюзу у Боснії Крістіан Шмідт звертає увагу на те, що Боснія та Герцеговина може знову стати ареною збройного протистояння, якщо міжнародне співтовариство не вживе заходів, щоб зупинити сербських сепаратистів.

Джерело:  Reuters

ЄС попереджає, що розпад Боснії активізує й інші конфлікти на Балканах

Європейський політик підкреслює, що загрозою миру в регіоні є кроки керівництва боснійських сербів, які спрямовують на тотальне знищення ключових державних інституцій, таких як об’єднані збройні сили, орган непрямого оподаткування та найвищий судовий орган, а також інші інституції.

"Неспокій в цьому регіоні також вплине на питання складних відносин між Сербією і Косово таким же чи подібним чином... Сербія повинна бути зацікавлена в тому, щоб Боснія і Герцеговина залишалася разом", - наголосив Крістіан Шмідт.

Журналісти також поцікавилися у політика, чи існує реальний ризик розпаду розпаду Боснії, останній відповів, що це не безпосередня небезпека. За його словами, якщо деградація Дейтонського договору (угода 1995 року, що стала завершенням війни у регіоні) триватиме, існує ризик того, що країна розпадеться.

"В такому випадку червоною лінією стане вихід Сербської Республіки зі спільних збройних сил і створення власної окремої армії в Боснії, про що вже оголосив лідер боснійських сербів Мілорад Додік."Якщо це підтвердиться... тоді нам у міжнародній спільноті доведеться дуже, дуже, дуже серйозно подумати про те, як ми можемо рухатися вперед", – підкреслив європейський політик.

Як уже згадувалося раніше, в Дейтонському договорі вказано, що посада спецпредставника ЄС є ключовою у Боснії та Герцеговині. Саме тому команда Володимира Путіна наполягає на тому, щоб посаду верховного представника скасували - вони не визнають призначенням Шмідта. Цю позицію підтримують і в Республіці Сербській (БіГ).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?