В ЄС не погодили фінансовий транш на військову підтримку України
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС не погодили фінансовий транш на військову підтримку України

В ЄС не погодили фінансовий транш на військову підтримку України
Джерело:  online.ua

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель визнав, що країни ЄС не погодили виділення Україні 8 траншу на військову допомогу. 

Джерело: пресконференція Борреля

Що відомо про проблеми із 8 траншем ЄС на військову допомогу Україні

Я маю висловити жаль, що восьмий транш в рамках Європейського фонду миру досі блокується. Я сподіваюся, що ми зможемо розблокувати у наступні тижні. Але це проблема, яку не вдається вирішити, - зазначив Боррель.

Водночас, високий представник ЄС повідомив, що сьогодні глави МЗС обговорили пропозицію виділення 20 мільярдів євро на оборону України впродовж чотирирічного періоду 2023-2027 років (щорічно по 5 млрд євро).

Я думаю, що отримав від них позитивну реакцію щодо цієї пропозиції. І як би там не було, вони продемонстрували тверду рішучість продовжувати підтримувати Україну військовою допомогою стільки, скільки це буде потрібно. У Раді ЄС обговорення продовжиться. Я сподіваюся, що ми дійдемо узгодження до кінця року, - підкреслив Боррель.

Окремо високий представник ЄС сказав, що в рамках місії з тренування українських військових він запропонував нову граничну межу кількості українських солдат, яких треба підготувати. Зокрема, йдеться про 40 тисяч військових, яких треба підготувати у наступні місяці.

Як додав Боррель, глави МЗС країн-членів ЄС підтримали цю пропозицію з підготовки українських військових.

Чому Угорщина блокує виділення траншу ЄС Україні

Кореспондент "Радіо Свобода" в Брюсселі Рікард Йозвяк зазначив, що Угорщина продовжує блокувати виділення Україні траншу ЄС у розмірі близько 500 млн доларів.

Все ще триває блокування Угорщиною 8-го траншу військової допомоги ЄС для України, - підкреслив Йозвяк.

Йозвяк додав, що деякі особи вважали, що проблему буде вирішено під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Толедо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?