В ЄС офіційно визнали побічні ефекти вакцини AstraZeneca
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС офіційно визнали побічні ефекти вакцини AstraZeneca

В ЄС офіційно визнали побічні ефекти вакцини AstraZeneca
Джерело:  online.ua

Представництво Європейського агентства лікарських засобів виступило з офіційною заявою про наявність рідкісних побічних ефектів в антикоронавірусної вакцини AstraZeneca.

Джерело: EMA

Водночас експерти звернули увагу на перевищення користі препарату над усіма виявленими ризиками. Обізнаність щодо рідкісних випадків тромбозу навпаки допоможе лікарям оперативно виявити ймовірну проблему.

Структура відзначила, що у комітеті звернули увагу на всі доступні станом на квітень 0221 року докази, зокрема від спеціальної групи фахівців

“Комітет з безпеки EMA сьогодні прийшов до висновку, що незвичайні тромби з низьким вмістом тромбоцитів повинні бути внесені в список дуже рідкісних побічних ефектів Vaxzevria (перша назва вакцини AstraZeneca)”, - говориться в офіційній заяві.

Експерти комітету провели поглиблений аналіз 62 випадків тромбозу венозних синусів головного мозку та 24 випадків тромбозу внутрішніх вен. Дані про ці випадки зареєстровані у базі з безпеки лікарських засобів Євросоюзу станом на 22 березня. З них 18 призвели до смерті пацієнтів.

“COVID-19 пов'язаний з ризиком госпіталізації й смерті. Повідомлення про поєднання тромбів і низького рівня тромбоцитів зустрічаються дуже рідко, і загальні переваги вакцини в запобіганні COVID-19 переважують ризики побічних ефектів”, - резюмували в EMA.

Наразі експерти ще не встановили точні причини, з яких виникають згадані тромби. Найбільш ґрунтовне пояснення вказує на імунну відповідь, яка провокує стан, схожий на наслідки вживання гепарину серед пацієнтів. ЄС вже зробив запит про нові дослідження щодо причин.

Регулятор уточнив, що побічний ефект може розвиватися до 2 тижнів після щеплення. Найпоширенішим вони станом на квітень стали серед жінок до 60 років у перші 14 діб після вакцинації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?