В ЄС оцінили наслідки дезінформації щодо COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС оцінили наслідки дезінформації щодо COVID-19

В ЄС оцінили наслідки дезінформації щодо COVID-19
Джерело:  online.ua

Європейська служба зовнішніх справ (ЄСЗС), яка виконує обов'язки Міністерства закордонних справ та дипломатичного корпусу на рівні Європейського союзу, оприлюднила новий спеціальний звіт щодо поширення дезінформації навколо пандемії COVID-19.

Джерело: EUvsDiSiNFO

Експерти фіксують стрімке поширення дезінформації про вакцини від COVID-19

Європейські дипломати звертають увагу на те, що з моменту публікації останнього спеціального звіту ЄСЗС в грудні 2020 року, впровадження різних вакцин набирало обертів у багатьох країнах світу, і разом з цим дезінформація, пов'язана з вакцинами, також стрімко поширювалася та спровокувала недовіру людей до будь-яких типів препаратів проти коронавірусу.

Окрім того, самі вакцини стали товаром у світовій державній дипломатії, а національна промоція вакцин місцевого виробництва прискорилася.

В результаті аналізу вдалося з'ясувати, що з початку 2021 року дезінформація, яка фінансується окремими країнами, також посилилася, орієнтуючись зокрема на розроблені Заходом вакцини. “Вакцинна дипломатія” повністю замінила “дипломатію масок”.

"ЄС та окремі держави-члени також стали об'єктами дезінформації, пов'язаної з проведенням заходів з охорони здоров'я", - наголошують в ЄСЗС.

РФ та Китай використовують дезінформацію для просування власних вакцин

В ЄС б'ють на сполох, оскільки Росія та Китай продовжують інтенсивно просувати вакцини власного виробництва по всьому світу.

Так звана "вакцинна дипломатія" у поєднанні з дезінформацією та маніпуляціями регулярно підриває довіру до вакцин, розроблених на Заході, установ Євросоюзу та західноєвропейських стратегій вакцинації.

"Для досягнення цих цілей як Росія, так і Китай використовують підконтрольні державі ЗМІ, мережі проксі-медіа та соціальні мережі, включаючи офіційні дипломатичні акаунти в соціальних мережах. З початку 2021 року до бази даних EUvsDisinfo додано понад 100 нових прикладів прокремлівських заяв про дезінформацію щодо вакцинації", - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, протягом грудня 2020 року та першого кварталу поточного року російська кампанія з просування вакцини "Спутник V" прискорилась і переросла у загальнодержавний підхід, що включає державні органи влади, державні компанії та державні ЗМІ. фіксуються майже в щоденні втручання з боку РФ.

Поплічники Володимира Путіна не лише піарять вакцину "Спутник V", але й беруть участь в антагоністичних повідомленнях, використовуючи дезінформацію, щоб звинуватити Захід та ЄС у саботажі російської вакцини.

"Китай продовжує просувати свої вакцини як "глобальне суспільне благо", наголошуючи на доступності та стабільному постачанні китайських вакцин та представляючи їх як найбільш придатні для країн, що розвиваються, а також Західних Балкан. Китайські медіа поширюють оманливі розповіді, щоб посіяти сумнів у безпеці західних вакцин та походженні вірусу", - наголошується в звіті.

Дезінформація РФ спрямована також проти України

Європейські дипломати звертають увагу на те, що Україна та її уряд зазнали особливо жорсткої критики з боку російських медіа та прокремлівських ЗМІ в Україні. Український уряд звинуватили у геноциді українського населення та у відмові купувати вакцину "Спцтник V".

"Звинувачення у політиці "геноциду" пов’язане з тим, що Київ представлений як "маріонетка США і діє за наказом Вашингтона", - зазначають в ЄС.

Кількість послідовників антивакцинних рухів стрімко зростає

Дослідження Центру протидії цифровій ненависті (CCDH), проведене в 2020 році, показало, що пандемія COVID-19 представляє історичну можливість для існуючих антивакцинних рухів залучити нових послідовників.

"Аналіз 409 англомовних акаунтів проти вакцинації в соціальних мережах показав, що вони мають понад 58 мільйонів підписників. Дослідження Глобального індексу дезінформації показало, що низка популярних комерційних брендів може несвідомо фінансувати сайти дезінформації COVID-19 за допомогою реклами", - попереджають фахівці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?