В ЄС визначилися з позицією щодо України перед самітом у Києві
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС визначилися з позицією щодо України перед самітом у Києві

В ЄС визначилися з позицією щодо України перед самітом у Києві
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 12 жовтня, в Києві пройде 23-ій Саміт Україна – Європейський Союз. Українську сторону очолить президент Володимир Зеленський, представниками ЄС стануть президент Європейської ради Шарль Мішель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Про це повідомляють в Адміністрації президента. Крім того, власну точку зору з приводу європейської перспективи України, яку закріпили ще в декларації саміту Східного партнерства 2017 року, висловив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Джерело: офіційне інтернет-представництво президента 

"Україна вже дуже близька до ЄС, починаючи з географічної та культурної близькості та закінчуючи нашими тісними зв'язками, зокрема угодою про асоціацію. Європейські прагнення України та її європейський вибір ЄС визнав і привітав, як зазначено в цій угоді", – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Боррель.

Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн мають обговорити із Зеленським здобутки України у посиленні партнерської взаємодії з ЄС. Насамперед, йдеться про імплементацію Угоди про асоціацію, впроваджування Зони вільної торгівлі, яка передбачатиме скасуванні сторонами ввізних мит на товари, що імпортуються на ринки один одного. Також сторони обговорять забезпечення безпеки в енергетичній сфері.
На саміті буде підписано три документи між Україною та ЄС: угоди про спільний авіаційний простір, про асоціацію України з європейською програмою фінансування досліджень та інновацій Horizon Europe і з програмою Creative Europe.

Кількамільярдні інвестиції до України

Під час саміту планують оголосити про підтримку Євросоюзу, що має залучити кількамільярдні інвестиції до України. Учасники саміту ще раз засвідчать відданість подальшої політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, а також непохитну підтримку ЄС незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Завершення саміту увінчається підписанням спільної декларації та прес-конференцією з вищевказаних питань.

За словами верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Борреля, ЄС та Україна поділяють прагнення зміцнювати політичні зв'язки та економічну інтеграцію на підставі угоди про асоціації. Європейський чиновник каже, що поступове просування далі, супроводжуване відповідними реформами в політичній та інших сферах країни, – найкращий інструмент для цієї мети.

"Це означає роботу над впровадженням угоди, продовження блискучої співпраці між Україною й інститутами та агентствами ЄС і загалом ведення спільного бізнесу, поїздки на роботу і навчання в ЄС – і навпаки. Всі ці речі з кожним днем роблять нас ближчими один до одного", – підсумував він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?