Рада звернулася до ЄС зі спеціальною заявою про вступ і санкції проти РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада звернулася до ЄС зі спеціальною заявою про вступ і санкції проти РФ

Рада звернулася до ЄС зі спеціальною заявою про вступ і санкції проти РФ
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді у п’ятницю, 8 жовтня, ухвалили рішення про офіційне звернення до керівництва Євросоюзу з приводу визнання перспектив для членства України у лавах співдружності.

Джерело: засідання парламенту

За офіційними даними, звернення також адресовано парламентам всіх держав ЄС. Підтримали відповідну ініціативу 304 народні депутати, нею було підтверджено стратегічний курс України на вступ в ЄС, що закріплено у Конституції.

Рада звернула увагу європейської спільноти на необхідність далекоглядного підходу в переговорах, а також урахування взаємних інтересів у процесі інтеграції у спільний ринок, створення єдиного нормативно-правового поля завдяки безперервного наближення національного законодавства до права ЄС.

“Верховна Рада... закликає Європейський парламент негайно розглянути на пленарній сесії та вжити заходів для заборони проєкту “Північний потік-2” як такого, що суперечить нормам Третього енергетичного пакета ЄС, принципам Енергетичної спільноти і несе ризики для енергетичної безпеки Європи”, - говориться у заяві.

В цілому нардепи нагадали про геополітичні та енергетичні ризики для Центральної чи Східної Європи від згаданого російського газогону. Офіційному Брюсселю варто враховувати відповідну загрозу від використання, а також вжити усілякими доступними заходами для запобігати використанню енергетичної галузі як засобу гібридної агресії.

Водночас із цим на рівні парламенту закликали ЄС розпочати спеціальний діалог з Києвом щодо питань безпеки та оборони. Українську сторону можна залучити до проєктів Програми постійної структурованої співпраці ЄС, а також співпраці з посилення військової мобільності та кібербезпеки.

Рада закликала Європарламент до посилення санкцій проти російського режиму за стійку агресію проти України. Цього разу питання стосувалося протизаконної так званої паспортизації населення ОРДЛО, а також використання цих людей у парламентських виборах у вересні 2021 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?