В ЄС визнали, що Газпром має продати Північний потік-2 для його роботи
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС визнали, що Газпром має продати Північний потік-2 для його роботи

В ЄС визнали, що Газпром має продати Північний потік-2 для його роботи
Джерело:  online.ua

Влада Євросоюзу визнала, що для повноцінного функціонування “Північного потоку-2” російська сторона має продати дочірню компанію “Газпрому” - однойменну Nord Stream 2 AG.

Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung

За оприлюдненими даними, нещодавно російський оператор трубопроводу програв судовий процес проти німецького регулятора Bundesnetzagentur. Він ухвалив рішення про те, що “Північний потік-2” не буде звільнено від норм Третього енергетичного пакета ЄС.

“За словами представників комісії, які займаються цим питанням, газопровід не відповідає вимогам ЄС. Вони кажуть, що від продажу трубопроводу нікуди не дітися”, - уточнюють журналісти.

Відповідно Третьому енергетичному пакету оператор проєкту має бути незалежним від підприємства, яке безпосередньо видобуває газ. Також 50% газогону необхідно зарезервувати для альтернативних постачальників.

У суді було погоджено, що саме від впливу цих правил “Потік-2” не буде позбавлено, оскільки немає підстав від чинності такої газової директиви. Це суттєво тисне на російську сторону, бо “Газпрому” доведеться продати дочірню компанію - він відповідальний за видобуток палива в РФ.

Дії оператора Північного потоку-2

Nord Stream 2 ще на початку літа звернулася до Федерального мережевого агентства із заявою про “сертифікацію як незалежного оператора транспортної мережі”. Таким чином сторона намагається виконати вимоги до розділення з позиції бухгалтерських операцій.

Комісія не може прямо впливати на цей процес сертифікації. Мережева агенція може лише певною мірою відштовхуватися від думки експертів комісії.

Важливим моментом є процес сертифікації в Міністерстві економіки. Наразі йог оконтролює партія Ангели Меркель, однак після загальних виборів федерального рівня склад відомств формуватимуть, з високою ймовірністю, “зелені” - критики “Північного потоку-2”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?