В ЄС заговорили про можливість міжнародного суду над Лукашенком
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС заговорили про можливість міжнародного суду над Лукашенком

В ЄС заговорили про можливість міжнародного суду над Лукашенком
Джерело:  online.ua

Влада Литви розглядає варіант, щоб ініціювати міжнародний судовий процес проти нелегітимного президента Білорусі Олександар Лукашенка, який спровокував міграційну кризу біля кордонів Євросоюзу. З такою заявою виступив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Джерело: портал  Delfi

Литва оцінює ймовірність міжнародного суду над Лукашенком

"Наскільки я знаю, перші дискусії про створення такої робочої групи в уряді вже розпочато, інституції розпочали діалог. Я хочу наголосити, що це робоча група, яка дасть оцінку, як цей процес слід розвивати далі, ми говоримо ще не про звернення, а про оцінки можливості такого звернення", – підкреслив очільник литовської дипломатії.

Журналісти поцікавилися у політика, чи наразі є підстави для цього.

"Політично – так, але тут слово за юристами", - пояснив він.

Окрім того, пролунало питання, у зв'язку з якими саме діями можна було б ініціювати процес над білоруським диктатором.

"Дещо передчасне питання, оскільки звернення може бути як щодо самого Лукашенка, так і щодо режиму, можна подати (до суду) на державу, я знаю, що дискусії тільки почалися. Буде дана професійна оцінка всім можливостям із залученням міжнародних експертів", – наголосив Габріелюс Ландсбергіс.

Як уже згадувалося раніше, нещодавно очільник комітетів парламентів Литви та ще 16 країн Європи запропонували офіційному Брюсселю та членам Альянсу нарешті ініціювати міжнародний судовий процес проти Лукашенка.

Окрім того, вони закликають передати справу Білорусі до Міжнародного суду справедливості, адже, за їхніми словами, команда білоруського диктатора порушила міжнародну Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?