В ЄС заявили про перемогу над Україною і висунули ультиматум команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС заявили про перемогу над Україною і висунули ультиматум команді Зеленського

В ЄС заявили про перемогу над Україною і висунули ультиматум команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Незважаючи на те, що міжнародний арбітраж визнав законним діючу в Україні заборону на вивіз лісу-кругляку, офіційний Брюссель вважає рішення арбітрів своєю перемогою над офіційним Києвом, так як вони поставили умову змінити і відкоригувати мораторій з урахуванням Угоди про асоціацію. В Єврокомісії розцінили рішення арбітражу як визнання неправомірних дій української влади, яка заборонила вивезення всієї необробленої деревини з країни, хоча вона користується підвищеним попитом в Європі. У Брюсселі вже вимагають, що команда українського лідера Володимира Зеленського якомога швидше припинила експортну заборону, хоч і запевнили, що будуть підтримувати Україну різними проектами, включаючи підтримку охорони навколишнього середовища, а також державного врядування та сталого управління лісами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ЄК.

"Остаточне рішення комісії по врегулюванню суперечки, створеної відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, встановило, що українська заборона на експорт всієї необробленої деревини несумісна з Угодою про асоціацію. Отже, очікується, що Україна скасує заборону на експорт якомога швидше. Цей висновок завершує першу в історії торговельну суперечку ЄС в рамках двосторонньої угоди. Постанова підтвердила, що загальна заборона України на експорт, введена в 2015 році на всю необроблену деревину, не служить жодній із цих законних цілей політики. Відповідно, це порушує Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, так як прямо забороняє експорт. У постанові також встановлено, що заборона на експорт, обмежена десятьма конкретними породами деревини, введена в 2005 році, може бути частково виправдана винятками для захисту рослин. Рішення означає, що Україна повинна негайно зняти заборону на експорт в 2015 році всієї необработаної деревини", - йдеться в повідомленні ЄК.

Як відомо, в 2015 році Україна ввела на 10 років заборону на експорт всієї необробленої деревини, внісши зміни і доповнення до заборони 2005 року щодо десяти деревних порід дерев, що мають низьку комерційну значимість і характеризуються як "рідкісні і цінні". Проти цього мораторію виступав ЄС, але Україна відмовилася йти на поступки. В результаті влітку 2020 ЄС офіційно попросив створити арбітражну комісію, щоб дати незалежну оцінку двосторонній торговельній угоді. Це перший випадок в історії ЄС, коли торговий спір не вдалося вирішити без механізму арбітражу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в арбітражному суді визнали, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, тому назвали введену заборону повністю правомірною, правда, закликали українську владу відкоригувати її з урахуванням і відповідно до статей 290 і 293 Угоди про асоціацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?