В Естонії назвали умову передачі Україні Javelin та гаубиць
Категорія
Україна
Дата публікації

В Естонії назвали умову передачі Україні Javelin та гаубиць

В Естонії назвали умову передачі Україні Javelin та гаубиць
Джерело:  online.ua

Міноборони Естонії має намір надати Україні протитанкове озброєння, ракети "Джавелін" та 122-міліметрові гаубиці.

Джерело: ERR

Яка умова передачі гаубиць Україні

Перед прийняттям остаточного рішення необхідно отримати дозвіл від країни походження ракет – США, а також від колишніх власників гаубиць – Фінляндії та Німеччини.

Естонія надає допомогу Україні з 2014 року

 Ми допомогли в підготовці українських військових медиків, артилеристів, бійців загонів спеціального призначення, а також обмін інформацією з нашими військовослужбовцями, - сказав Пеетер Куймет, начальник відділу міжнародного співробітництва Міністерства оборони Естонії.

Тепер, коли російські війська знову концентруються на кордоні з Україною, Естонія планує значно збільшити свою підтримку.

В принципі, Естонія ухвалила на рівні свого Міністерства оборони рішення, що ми хочемо підтримати Україну озброєнням та боєприпасами у нинішній складній ситуації з безпекою, - заявив Куймет.

Минулого року Естонія відправила українцям 2400 пістолетів Макарова. Тепер йдеться про важче озброєння.

Наразі ми розглядаємо можливість надати ракети "Джавелін" для протитанкових ракетних систем, а також гаубиці калібру 122 мм та боєприпаси до них, - сказав Куймет.

Проте надати так зване фатальне озброєння іншій країні не так просто. Куймет пояснив, що перед тим, як передати ракети "Джавелін", потрібно отримати дозвіл від їхнього виробника - Сполучених Штатів.

У разі гаубиць, які ми придбали у Фінляндії, а та, у свою чергу, закупила їх у Німеччини, ми маємо попросити Німеччину та Фінляндію дати згоду на передачу зброї, і цей процес ми вже розпочали з цими країнами, - повідомив Куймет.

Таким чином, терміни надання допомоги також багато в чому залежать від того, як відбуватимуться переговори з союзниками.

Фото - Flickr.com

Звідки в Естонії ракети Джавелін

Естонія отримала ракети "Джавелін" із США, частину з них купивши, а іншу частину отримавши як військову допомогу. Вартість однієї ракети коливається від 75 000 до 130 000 євро в залежності від умов контракту та від конкретного типу ракети. Естонія планує поставити Україні кількадесят таких ракет.

У ситуації, коли Україна вже майже вісім років перебуває під російською агресією, не хотілося б починати рахувати копійки. Наше завдання – надати Україні реальну допомогу в тому, що їй потрібне і що зміцнить її обороноздатність та потенціал стримування, - повідомив чиновник.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?