В Європарламенті анонсували міжнародний судовий процес над Лукашенком
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європарламенті анонсували міжнародний судовий процес над Лукашенком

В Європарламенті анонсували міжнародний судовий процес над Лукашенком
Джерело:  online.ua

В Європарламенті намагаються тримати руку на пульсі подій у Білорусі. На сьогоднішньому засідання в Страсбурзі депутати півтори години проводили дебати "Про ситуацію в Білорусі після одного року протестів і їх насильницького придушення".

Джерело: DW

Чиновники Європарламенту збираються посилити тиск з метою з міжнародного судового процесу над самопроголошеним президентом Білорусі Александром Лукашенком. Останнього звинувачують у сприянні тортурам з боку правоохоронних органів країни до учасників протестів, що почались у Мінську в серпні минулого року. Також Лукашенка звинувачують в посиленні репресивного апарату органів державної влади в країні.

Євродепутат від Литви Андрюс Кубілюс під час свого виступу в Страсбурзі закликав доставити лідера Білорусі в Міжнародний суд ООН. У цьому він заручився підтримкою німецького депутата від "Зелених" Сергєя Лагодинського, який заявив, що "проти самого Лукашенка має бути порушено справу про катування".

"Ми повинні ініціювати судовий процес особисто проти Лукашенка і пред'явити йому звинувачення в тортурах його ж громадян. Докази для цього є", - додав євродепутат від "зелених" Сергій Лагодінскій (Sergey Lagodinsky) з Німеччини.

Є всі підстави вважати, що заяви можуть спровокувати те, що ці вимоги Європарламенту потраплять в резолюцію Європейського парламенту, яка буде ухвалена в четвер.

Депутати Європарламенту заявляють, що Лукашенко особисто наказав незаконно заарештувати і піддати тортурам опозиційних демонстрантів, які протестували проти спірних президентських виборів в серпні 2020 року. Щонайменше 700 із заарештованих залишаються у в'язниці.

Міграційна криза в Білорусі через перехід біженців з Близького Сходу в ЄС

За заявою єврокомісара Ільви Йоханссон, за це рік на європейсько-білоруському кордоні зафіксовано 6 тисяч "нерегулярних" мігрантів. Для порівняння, в минулому році їх було близько 150 чоловік.

В Європарламенті зазначають, що прибуття мігрантів організовує державний туроператор "Центркурорт". Їх селять в державних готелях, а потім люди "в формах без розпізнавальних знаків" везуть мігрантів в мікроавтобусах до кордонів Латвії, Литви і Польщі.

Такі дії влади Білорусі Йоханссон назвала "незаконним переміщенням мігрантів через кордон, спонсорованих державою".

Читайте також:

  • Лукашенко звинуватив Україну в розміщенні військових баз США.

  • Білорусь може стати єдиною військовою базою з РФ — Лукашенко.

  • Російський політолог: Путін перетворює Білорусь на плацдарм для нападу на Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?