В Генштабі США допускають відродження Аль-Каїди в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

В Генштабі США допускають відродження Аль-Каїди в Афганістані

В Генштабі США допускають відродження Аль-Каїди в Афганістані
Джерело:  online.ua

Умови, створені правлінням Талібану, швидше за все дозволять відродитися «Аль-Каїді» і філіям Ісламської держави в Афганістані. Пентагон буде стежити за ознаками цього. Але потрібен час, щоб розвідка могла скласти справжню картину. Таку заяву зробив глава Об'єднаного комітету начальників штабів США, генерал Марк Міллі.

Джерело: The Washington Post

Головний військовий радник Джо Байдена заявив законодавцям в середу, що війна в Афганістані була програна через вирішальні рішення чотирьох попередніх адміністрацій. Таким чином він запропонував свій останній захист головнокомандувачу, чий наказ покласти край 20-літній кампанії спровокував екстремальну евакуацію, що опинилися під загрозою зірвання.

«Кумулятивний ефект від ряду стратегічних рішень, прийнятих давним-давно, не зникав ні за останні 20 днів, ні навіть за 20 місяців», - заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк А. Міллі Комітету Палати представників.

Засідання комітету ще раз підкреслило глибокий розкол в середовищі американських воєначальників після смертоносних подій минулого місяця.

Міллі привів безліч прикладів, в тому числі рішення Сполучених Штатів перенести фокус і ресурси з Афганістану на Ірак і в той же час відсутність ефективних переговорів з Пакистаном, де знаходили притулок протягом всієї війни ключові противники США.

«Кожного разу, коли ви стикаєтеся з будь-яким явищем, таким, як програна війна - а ми програли в тому сенсі, що виконали нашу стратегічну задачу щодо захисту Америки від Аль-Каїди, але результат відрізняється від того, чого ми хотіли досягти. - сказав Міллі. - тож щоразу, коли відбувається подібне явище, існує безліч причинних факторів. І нам доведеться з цим змиритися. З цієї ситуації вилучено багато уроків».

Чи був Байден чесними з громадськістю в прогнозах щодо Афганістану

На слуханнях в середу республіканці і демократи сперечалися про те, чи були лідери США, особливо Байден, чесними з громадськістю в своїх прогнозах щодо Афганістану. У якийсь момент сесія переросла в суперечку про те, хто винен в проваленому закінченні війни.

«Я хочу нагадати всім, що президент прийняв рішення припинити війну, через 20 років було доведено, що ми не зможемо перемогти. Це було непросто», - сказав своїм колегам голова комітету, член палати представників Адам Сміт (штат Вашингтон), звинувативши їх в «партійному політичному опортунізмі».

Кілька республіканців також звинуватили Байдена в тому, що він брехав публіці про поради, які йому давали воєначальники щодо виведення військ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?