В Ірані стратили першого учасника протестів — ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

В Ірані стратили першого учасника протестів — ЗМІ

В Ірані стратили першого учасника протестів — ЗМІ
Джерело:  online.ua

В Ісламській республіці Іран стратили першого учасника антиурядових протестів за обвинуваченням нападу на працівника народної іранської міліції та терористичні дії. Йому було обрано покарання у виді повішення.

Джерело: Mizan

В Ірані повісили першого протестувальника

За інформацією правоохоронців, у вересні під час масових антиурядових мітингів громадянин Мохсен Шекарі заблокував головну дорогу в Тегерані та поранив мачете працівника народної міліції "Басідж".

До суду була подана апеляція щодо обвинувачення чоловіка, але орган феміди відхилив її.

Апеляція не є дійсною та виправданою, оскільки зловмисник перебував у натовпі заворушників і намагався перекрити вулицю, погрожував людям холодною зброєю, а також напав на представника сили безпеки й поранив його, — зазначено в повідомленні.

Уранці, 8 грудня, Мохсена Шекарі стратили відповідно до законів шаріату та Кримінального кодексу Іранської республіки.

Що відомо про протести в Ірані?

Протести в Ірані почалися після смерті 22-річної курдської дівчини Махси Аміні. Вона померла за три дні після того, як її заарештувала поліція моралі за нібито порушення закону про носіння хіджабу. Її родині сказали, що відпустять дівчину після «виховної роботи».

Проте дівчина опинилася в лікарні, де і померла. За версією поліції, у неї стався серцевий напад. За словами свідків — її сильно побили.

Влада почала розслідування смерті Аміні.

Також після смерті дівчини у соцмережах почався флешмоб — іранські жінки спалюють хіджаби та стрежуть волосся на камеру, також участь беруть і чоловіки, які на підтримку загиблої дівчини обрізають волосся та публікують ці відео з хештегами на підтримку прав жінок та із закликом до справедливості.

Ці протести є наймасштабнішими в країні після демонстрацій через ціни на паливо в 2019 році, коли ЗМІ повідомляли про 1500 убитих під час придушення протестувальників – найкривавішого протистояння в історії Ісламської Республіки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?