В Ірані внаслідок масових протестів вже загинуло понад 40 людей
Категорія
Світ
Дата публікації

В Ірані внаслідок масових протестів вже загинуло понад 40 людей

В Ірані внаслідок масових протестів вже загинуло понад 40 людей
Джерело:  online.ua

В Ірані з 16 вересня тривають протести через побиття поліцією моралі 22-річної курдської жінки Махси Аміні за неправильне носіння хіджабу. Влада Ірану повідомляє, що внаслідок протестів загинула щонайменше 41 людина.

Джерело: Reuters, Al Jazeera

Влада придушує протести в Ірані

Президент Ісламської Республіки Ібрагім Раїсі заявив, що Іран повинен рішуче впоратися з протестами, які охопили країну після смерті під вартою жінки, затриманої поліцією моральності.

Державне телебачення повідомило, що щонайменше 41 людина була вбита під час тижневих заворушень.

Кількість жертв була заснована на власних підрахунках, а офіційні дані ще не оприлюднені. Протести спалахнули в більшості з 31 провінції країни.

Державні ЗМІ процитували в суботу слова Раїсі, який сказав, що Іран повинен «рішуче впоратися з тими, хто виступає проти безпеки та спокою в країні».

Президент "наголосив на необхідності розрізняти протести та порушення громадського порядку та безпеки, а події назвав... масовими заворушеннями", повідомляють державні ЗМІ.

Щонайменше три рази цього тижня в Ірані зникав мобільний Інтернет. Активісти кажуть, що цей крок має на меті запобігти поширенню відеозаписів насильства над протестувальниками.

Натомість США заявили, що допоможуть підтримувати інтернет-з’єднання в Ірані, зробивши виняток із санкцій.

У ніч на 21 вересня в результаті стрілянини з боку сил безпеки загинуло щонайменше 19 людей, у тому числі троє дітей.

Чому іранці протестують

Протести спалахнули на північному заході Ірану тиждень тому під час похорону Махси Аміні, 22-річної курдської жінки, яка померла після того, як впала в кому після її затримання в Тегерані поліцією моральності, яка слідкує за дотриманням правил носіння хіджабу жінками.

Її смерть знову розпалила гнів через обмеження особистих свобод в Ірані, суворий дрес-код для жінок і економіку, яка постраждала від санкцій.

Жінки відіграли помітну роль у протестах, розмахуючи та спалюючи хіджаби. Деякі публічно обрізали волосся, а розлючені натовпи закликали до повалення верховного лідера аятолли Алі Хаменеї.

Ці протести є наймасштабнішими в країні після демонстрацій через ціни на паливо в 2019 році, коли ЗМІ повідомляли про 1500 убитих під час придушення протестувальників – найкривавішого протистояння в історії Ісламської Республіки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?