В Ізраїлі фіксують новий спалах COVID-19 після масової вакцинації — відомі причини
Категорія
Світ
Дата публікації

В Ізраїлі фіксують новий спалах COVID-19 після масової вакцинації — відомі причини

В Ізраїлі фіксують новий спалах COVID-19 після масової вакцинації — відомі причини
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що саме Ізраїль офіційно став першою країною у світі, яка повністю вакцинувала більшість своїх громадян від COVID-19. Однак наразі саме він має один з найвищих у світі щоденних показників зараження коронавірусом - майже 7500 підтверджених випадків. Журналісти вирішили з'ясувати, що насправді відбувається й чому масова вакцинація не змогла врятувати громадян Ізраїлю від нового спалаху пандемії.

Джерело: NPR

Імунітет від вакцини з часом знижується

Ізраїль повністю вакцинував трохи більше половини свого населення до 25 березня. Кількість заражень суттєво зменшилися, а прем'єр -міністр країни дозволив ізраїльтянам забути про більшість карантинних обмежень.

Однак влада держави заплатила високу ціну за таке поспішне рішення. Представники місцевого МОЗ, а потім і компанії Pfizer, сказали, що їхні дані свідчать про зменшення захисту вакцини приблизно через півроку після отримання другого щеплення.

Штам Дельта зміг пробити ослаблений захист вакцини

За словами експертів, це був "ідеальний" шторм: захист від вакцини почав слабнути семе тоді, коли цього літа в Ізраїль прийшов більш заразний варіант Дельта. Сьогодні майже всі інфекції в Ізраїлі припадають на цей штам.

Якщо ви підхопили коронавірус - вакцинація допомагає

Медики звертають увагу на те, що рівень серйозних випадків серед невакцинованих людей старше 60 років у дев'ять разів більший, ніж серед повністю вакцинованих людей у тій ж віковій категорії. Це підтверджує той факт, що вакцина все-таки працює.

Однак є й погана новина: половина важкохворих пацієнтів Ізраїлю, які зараз перебувають у лікарні, були повністю вакциновані принаймні п'ять місяців тому. Більшість з них старше 60 років і мають супутні захворювання. Важкохворі пацієнти, які не щеплені, - це переважно молоді, здорові люди, стан яких швидко погіршився.

"Високий" рівень вакцинації Ізраїлю насправді недостатньо високий

Країна випередила всі інші країни щодо вакцинації, оскільки 78% ізраїльтян, які мають право на лікування, старше 12 років, вакциновані.

Однак велика частина молодого населення, переважно у віці від 12 до 20 років, відмовилася прийняти навіть одну дозу вакцини.

Це означає, що лише 58% населення Ізраїлю повністю вакциновані. Експерти кажуть, що це не настільки високо.

"У нас дуже велика частина населення, яка платить ціну за невелику частину населення, яка не ходила на вакцину",- сказав Еран Сігал з Інституту науки Вайцмана, який консультує уряд Ізраїлю щодо COVID- 19.

За його словами, це призведе до масового зараження, що зараз і відбувається.

Щеплення є ключовими, але його недостатньо

Ізраїль намагається зупинити пандемію, ігноруючи необхідність введення нового карантину, який, за словами прем'єр -міністра Нафталі Беннетт, спричинить економічні наслідки і "зруйнує майбутнє країни". Влада забуває про те, що вакцинація не зможе врятувати народ, який нехоче дотримуватися мінімальних карантинних обмежень.

Бустерні доза забезпечують більший захист - якщо ви один із небагатьох у світі, хто їх отримав

Ізраїль є першою країною, яка запропонувала третій прийом вакцини Pfizer у загальнонаціональній посилювальній кампанії. Попередні дослідження підтверджують, що бустерні щеплення значно підвищують захист від коронавірусу через тиждень після того, як людина отримає третю дозу.

"Потрійна доза є рішенням для стримування поточного спалаху інфекції", - сказала Анат Екка Зохар з Макабі.

Однак важливо розуміти, що ВООЗ взагалі закликає припинити робити щеплення проти COVID-19 третьою дозою, щоб допомогти вакцинуватися біднішим країнам.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?