В Мінекономіки розповіли, наскільки виріс ВВП України за січень-липень
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінекономіки розповіли, наскільки виріс ВВП України за січень-липень

В Мінекономіки розповіли, наскільки виріс ВВП України за січень-липень
Джерело:  online.ua

ВВП України за сім місяців 2021 року збільшився на 2,1% проти падіння на 6,1% у минулому році. Про це йдеться в липневому огляді економічної активності Міністерства економіки України, опублікованому 15 вересня на сайті відомства.

Джерело: Мінекономіки.

В міністерстві зазначають, що у липні 2021 року майже всі основні види економічної діяльності, за винятком оптової торгівлі, продемонстрували зростання. Причинами позитивної динаміки стали послаблення карантинних обмежень, більш оптимістичні настрої бізнесу та ефект низької бази порівняння торік.

Водночас, говорити про "посткоронавірусне" відновлення української економіки ще зарано.

"У січні-липні 2021 року, за розрахунками Міністерства економіки, зведений індекс виробництва (ЗІВ) збільшився на 1,3% (на 1% у січні-червні 2021 року, падіння на 6,6% за січень-липень 2020 року відповідно), ВВП - на 2,1%", - зазначили в Мінекономіки.

Стан економіки України

Як повідомило міністерство, зростання ВВП у січні-липні відбулося за рахунок промисловості, сільського господарства, транспорту та будівельної галузі.

Позитивну динаміку економіки стимулювала промисловість внаслідок сприятливої кон’юнктури на зовнішніх сировинних ринках. Також спостерігалося продовження відновлення попиту на продукцію галузі та пристосування до складних умов функціонування.

Сільське господарство країни вийшло на активну фазу збиральної кампанії у південних регіонах. В зв’язку з високою врожайністю майже всіх культур спостерігалося відновлення зростання виробництва.

Водночас значно зросли витрати виробників тваринництва через подорожчання кормової бази та конкуренції на внутрішньому ринку з іноземними виробниками.

Транспорт зростав завдяки збільшенню обсягів пасажирообігу на тлі послаблення карантинних обмежень і вантажообігу – завдяки поступовому відновленню попиту на вантажні перевезення. Та важливо враховувати й низьку базу порівняння торік.

Однак, динаміка внутрішньої торгівлі стала негативною через падіння оптового товарообороту. Причина – низький попит на послуги з боку окремих промислових підприємств. Підтримала динаміку роздрібна торгівля.

Водночас ризиками для прогнозу зростання ВВП за підсумками року на 4% Мінекономіки називає можливі нові карантинні обмеження, погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури на світових ринках.

Також Мінекономіки зауважує ризики від повноцінного запуску "Північного потоку – 2", що може позначитися на значному відхиленні очікуваних значень показників транзиту.

Читайте також:

  • ЄС узгодив надання Україні нового багатомільйонного траншу.

  • Кабмін розкрив курс долара, закріплений у проєкті держбюджету-2022.

  • В Україні за рік ціни на деякі продукти виросли на 70 відсотків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?