В МЗС пояснили чому переговори про ЗВТ з Туреччиною тривають вже 12 років
Категорія
Економіка
Дата публікації

В МЗС пояснили чому переговори про ЗВТ з Туреччиною тривають вже 12 років

В МЗС пояснили чому переговори про ЗВТ з Туреччиною тривають вже 12 років
Джерело:  online.ua

Не зважаючи на те, що угода про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною була узгоджена ще 12 років тому, досі тривають переговори щодо погодження тарифів, які застосовуватимуть до кожної з груп товарів. Лише усунення розбіжностей в цьому питанні зможе пришвидшити процедуру. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України, посол України в Туреччині Василь Боднар.

Джерело:   інтерв"ю  на телеканалі "Дом"

"Ми маємо не просто вийти на документ, а на те, що буде стимулювати торгівлю", — акцентував він.

Чиновник зазначив, що обидві країни є великими виробниками сільськогосподарської і промислової продукції, насамперед, металопродукції. Це дві групи товарів, щодо узгодження тарифів яких дискусії тривали найдовше.

“Тут проблема в балансі між впливом на внутрішній ринок і вигодами від майбутньої торгівлі. Його потрібно досягти", - пояснив Боднар.

Характеризуючи стан українського ринку, він назвав його доволі лібералізованим, він відкритий для будь-якої групи товарів.

"Турецький ринок досить закритий. Особливо що стосується сільськогосподарської групи товарів. Є, звичайно, великі виробники, які не готові приймати більш дешеві українські товари на цей ринок”.

Посол відзначив необхідність прийняття заходів з метою захисту вітчизняного виробника. А зважаючи на доволі великий обсяг товарів, які Україна може запропонувати Туреччині, остання розглядає цей потік товарів як загрозу своєму власному внутрішньому ринку, зазначив він.

З української сторони аналогічними є питання щодо текстильної промисловості.

"Просто внутрішнє регулювання турецького ринку не дозволяє вільно конкурувати. Коли стоїть питання про (ввізні) тарифи - на пшеницю 180% або на м'ясо 120% - як можна конкурувати? Або, наприклад, на наш алкоголь. Ви не зайдете просто так на ринок. Тому що це досить сильно захищений ринок", - розповів Боднар.

ЗВТ між Україною та ЄС

Нагадаємо, наразі триває робота над створення ЗВТ між Україною та ЄС. Створення ПВ ЗВТ між Україною та ЄС відбуватиметься поступово, протягом 10 років. Результатами запровадження ПВ ЗВТ між Україною та ЄС мають стати тісна економічна інтеграція, створення практично таких же умов для торгівлі між Україною та ЄС, що мають місце у торгівлі всередині Союзу, покращення інвестиційного клімату та прозорі правила ведення бізнесу в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?