В МЗС прокоментували вирок українцю за протести в Білорусі
Категорія
Україна
Дата публікації

В МЗС прокоментували вирок українцю за протести в Білорусі

В МЗС прокоментували вирок українцю за протести в Білорусі
Джерело:  online.ua

Українця Михайла Ференця засудили у Білорусі до 3 років колонії загального режиму за участь у протестах. Речник МЗС Олег Ніколенко зауважив, що справа не нова. Мінський суд засудив Ференця ще 20 вересня. Того ж дня МЗС висловило протест білоруській стороні.

Джерело: фейсбук Олега Ніколенка

“Ми вважаємо справу українця політично мотивованою, а вирок несправедливим та протиправним. Доказів провини наведено не було», – наголосив Ніколенко.

Дипломат додав, що наразі вирок не набув чинності. Адвокати вже подали апеляційну скаргу. У МЗС обіцяють, що продовжать захищати інтереси українця усіма доступними засобами задля його звільнення.

Ференцу інкримінують порушення громадського спокою і блокування руху транспорту під час протестів у Мінську, що відбувалися в серпні – вересні 2020 року. Також білоруські правоохоронці обвинувачують Ференця в створення Телеграм-каналу, що нібито координував діє протестуючих, на якому обговорювали проведення мітингів. Наразі відомо, що суд засудив українця до позбавлення волі на 3 роки. Його хочуть помістити у виправну колонію в умовах загального режиму.

Перебіг протестів у Білорусі

Нагадаємо, протести у Білорусі почалися у серпні минулого року на фоні чергового обрання президентом тамтешнього лідера Олександра Лукашенка. Люди виходили на вулиці, а силовики жорстоко били їх та затримували. Це відбувалось протягом кількох місяців.

В день виборів після публікації перших офіційних екзит-полів, що свідчили про нібито переконливу перемогу Лукашенка вже в першому турі і суттєво розходилися з опозиційним підрахунком голосів, масові протести охопили одразу багато міст країни. Поза Мінськом люди масово виходили на вулиці в Барановичах, Бересті, Бобруйську, Вітебську, Гродні, Жлобині, Могильові, Пінську та ін. Їхньою основною метою став чесний підрахунок голосів і відставка Лукашенка, який займає посаду президента з 1994 року.

Починаючи з вечора 9 серпня по всій Білорусі щодня проходять мирні акції солідарності та страйки, а у вихідні — багатотисячні марші. Протести 2020 року є найбільшими в історії незалежної Білорусі.
Станом на серпень 2021 року було понад 600 політв’язнів. Десятки тисяч людей були заарештовані, а тисячі покинули країну.

Читайте також:

  • Лукашенко звинуватив Україну в розміщенні військових баз США.

  • У Зеленського висунули вимогу Путіну щодо нормандських переговорів.

  • Це удар — Україна пригрозила Угорщині після контракту з РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?