В НАТО озвучили Україні чіткі умови для членства
Категорія
Політика
Дата публікації

В НАТО озвучили Україні чіткі умови для членства

В НАТО озвучили Україні чіткі умови для членства
Джерело:  online.ua

Спецпредставник генсека НАТО Джеймс Аппатурай пояснив офіційному Києву, що потрібно далі робити Україні для наближення до Альянсу. Але він дав зрозуміти, що виконання цих умов все одно недостатньо для отримання ПДЧ чи членства в НАТО.

Джерело: заява  Аппатурая на Конференції реформ в Вільнюсі.

Представник генсека НАТО констатував, що Україна вже здійснила низку кроків для наближення до стандартів Альянсу. При цьому він вказав, чого ще чекають в Альянсі від Києва. Серед умов:

  • зміцнення верховенства права і демократичного врядування,

  • реформа судової гілки влади і Конституційного суду,

  • підвищення ефективності антикорупційних інституцій.

"Це важливо в більш широкому контексті реформ оборонного сектора. Саме в оборонному секторі ми схвалюємо нове бачення, озвучене по оборонній стратегії. Ми вітаємо закони про оборонні закупівлі і розвідці, ми раді, що СБУ демілітаризується. Далі слід узгодити систему цивільного демократичного контролю до стандартів НАТО, поліпшити стратегічну комунікацію і забезпечити кращий зв'язок між планами і ресурсами, залучати до реформ більше професіоналів ", - озвучив вимоги до України спецпредставник генсека НАТО.

Членство України в НАТО - політичне рішення

За словами Аппатурая, в Альянсі вважають Україну і Грузію "передовим фронтом" демократичного світу. Він також нагадав рішення нещодавнього саміту, в якому було чітко затверджено надання більшої підтримки Україні не євроатлантичному шляху і в контексті безпеки в Чорному морі.

Однак він визнав, що для отримання Плану дій щодо членства в Альянсі і власне членства недостатньо технічного досягнення певних критеріїв, на наданні яких наполягає президент України Володимир Зеленський, оскільки прийняття певної країни в НАТО є політичним рішенням.

"Це так не працює. Немає чіткого переліку критеріїв, після виконання яких надається ПДЧ або членство - бо це політичні рішення, це не суто технічні критерії ... Я не кажу, що немає зв'язку між реформами і політичним рішенням - звичайно, вони пов'язані. Але виконання переліку умов недостатньо ", - підкреслив Аппатурай.

Таким чином він відповів на слова Зеленського про те, що Україна хоче мати узгоджені з Альянсом критерії, конкретні маркери, за якими в подальшому буде оцінювати успішність реформ і готовність до членства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?