Люблінський трикутник офіційно підтримав вступ України в НАТО і ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Люблінський трикутник офіційно підтримав вступ України в НАТО і ЄС

Люблінський трикутник офіційно підтримав вступ України в НАТО і ЄС
Джерело:  online.ua

Міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника - України, Литви і Польщі - підписали три важливі документи. Один з них - декларація про підтримку членства України в ЄС і НАТО.

Джерело: відеоповідомлення глави МЗС України Дмитра Кулеби

У декларації, в якій Польща і Литва підтримують членство України в НАТО і ЄС, говориться про спільну історичну спадщину і загальні цінності.

"У ній ми констатуємо те, що об'єднує наші країни не тільки в минулому, але і майбутньому. В майбутньому це, безумовно, єдина Європа. І Литва, і Польща в цій декларації підтверджують, що докладатимуть усіх зусиль, щоб Україна стала членом НАТО і ЄС, підтримують Кримську платформу, засуджують російську агресію проти нашої держави", - розкрив деталі документа Кулеба.

Ще два документа, які підписали країни Люблінського трикутника, - це дорожня карта розвитку, яка включає різні питання від економіки до протидії гібридним загрозам, та план заходів з протидії дезінформації.

Кулеба також підкреслив, що Люблінський трикутник є альтернативою "русского мира" в Європі. Він зазначив, що хотів би, щоб до цього об'єднання приєдналася Білорусь.

"Ми будемо працювати так, щоб наближати той момент, коли і Білорусь замість" русского мира "вибере" Люблінський трикутник ", - додав міністр.

Литва вимагає чіткого плану для Україи щодо вступу в ЄС і НАТО

Крім підписаної декларації Люблінського трикутника, на підтримку України виступив президент Литви Гітанас Науседа. На відкритті Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі, він заявив, що Києву потрібно надати чіткі плани для руху в напрямку Євросоюзу і НАТО.

"Потрібно чітке бачення, який внесок може зробити Україна в євроатлантичне співтовариство, і як вона може зближуватися з ЄС і НАТО. Україні потрібні чіткі плани, для того, щоб просуватися вперед. А міжнародна спільнота очікує запевнень в тому, що послідовний процес реформ триватиме. Амбіційний порядок денний це те, що мотивує людей", - сказав Науседа.

Литовський лідер високо оцінив проведені реформи в Україні, незважаючи на пандемію і російську агресію. Але він звернув увагу українського керівництва на необхідність підвищити довіру українців до судової системи.

Вступ України до Євросоюзу та НАТО

Україна прагне до Євросоюзу ще з кінця 2013 року. З 2014 року європейський курс держави затверджений на законодавчому рівні.

Влітку 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна вже є частиною європейської сім'ї, а євроінтеграція - це основне прагнення українського народу.

За планом, Україна подасть заявку на вступ до ЄС в 2024 році. Зеленський вирішив заздалегідь заручитися підтримкою союзників. Він запропонував підписати декларацію про підтримку вступу України в Євросоюз президентам іншим країн. Стверджує, що кілька країн вже підписали цей документ.

Коротко про вступ України в НАТО

  • Україна подала заявку про вступ в НАТО ще в 2008 році.

  • У червні 2020 року Альянс наділив Україну статусом партнера з розширеними можливостями.

  • Україна в 2021 році чекає підготовки до надання плану дій щодо членства в НАТО.

  • Зокрема, вже на саміті НАТО 14 червня обговорили "дорожню карта" для України з прописаними кроками для вступу в НАТО.

  • Зеленський постійно нагадує Альянсу, що членство України в НАТО — єдиний шлях, який може завершити війну на Донбасі і убезпечити Україну і Європу від подальшої російської військової агресії.

  • Нещодавно в НАТО вирішили, що Україна першою серед країн-партнерів отримає оновлений пакет цілей партнерства з Альянсом до 2025 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?