В НБУ назвали причину cтрімкого зростання цін в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В НБУ назвали причину cтрімкого зростання цін в Україні

В НБУ назвали причину cтрімкого зростання цін в Україні
Джерело:  online.ua

Представники Нацбанку повідомили, що зростання цін для споживачів в Україні минулого року склало 10% порівняно з 2020 роком. Зріст цін встановив чотирирічний максимум.

Джерело: пресслужба НБУ

Чому в Україні стрімко зросли ціни на споживчі товари та послуги

В НБУ повідомили, що надалі такого стрімкого зростання споживчих цін не буде спостерігатись.

Пришвидшення інфляції у 2021 році було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов'язаних із карантинними обмеженнями, - повідомляють експерти з НБУ.

За інформацією НБУ, інфляція спричинила зростання цін на енергоносії, сирову та комплектуючі. При цьому додатковий тиск на ціноутворення створили міри з осилення заходів боротьби з викидами шкідливих речовин.

З іншого боку, інфляцію в Україні підживлювали й внутрішні чинники. Серед них - стійкий споживчий попит, який підтримували зростання доходів населення та поліпшення споживчих настроїв, а також збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, - зазначили фахівці з Нацбанку.

В НБУ підкреслили, що пік інфляції був пройдений у вересні минулого року і з жовтня зростання цін почало сповільнюватись.

Зокрема, за словами представників Нацбанку, сповільненню інфляції сприяли такі фактори, як зміцнення курсу національної валюти, рекордні врожаї, послаблення цінового тиску на окремих світових товарних ринках, адміністративні обмеження тарифів на житлово-комунальні послуги для населення та посилення монетарної політики Національного банку.

Фото - Pixabay.com

Після проходження піку восени 2021 року інфляція повернулася до траєкторії зниження, яке, втім, відбувається повільніше, ніж очікувалося. Національний банк продовжуватиме дотримуватися режиму інфляційного таргетування та застосовуватиме монетарні інструменти для досягнення середньострокової інфляційної цілі на рівні 5%, - повідомили в НБУ.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?