В ОБСЄ підтримали Україну в суперечці з Угорщиною
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОБСЄ підтримали Україну в суперечці з Угорщиною

В ОБСЄ підтримали Україну в суперечці з Угорщиною
Джерело:  online.ua

Керівництво Угорщини домоглося втручання в спірний конфлікт з Україною моніторингової місії ОБСЄ. Спостерігачі СММ відвідали Закарпатті, де на місці ознайомилися з ситуацією, яка склалася навколо представників угорської нацменшини. Представники ОБСЄ не виявили ніяких порушень з боку української влади щодо угорської нацменшини, що проживає на території Закарпатської області, в чому влада Угорщини звинуватила Україну на рівні всіх міжнародних інстанцій і організацій. Інцидент в Сюртовській об'єднаній територіальній громаді в ОБСЄ назвали ситуацією-винятком, а не закономірністю. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу обласної прокуратури Закарпатської області.

"Міжнародні гості озвучили думку, що Закарпаття - той регіон, де нацменшини співіснують гармонійно, а ситуація, яка склалася, - виняток, а не закономірність. Прокурори в межах компетенції дали обґрунтовані відповіді на уточнюючі питання, якими цікавилися представники моніторингової місії, і висловили відкритість до подальшого діалогу та партнерства ", - підвели підсумки візиту спостерігачів СММ ОБСЄ в прокуратурі Закарпаття.

Нагадаємо, черговий скандальний випад Угорщини проти України відбувся 21 листопада в Сюртовській об'єднаній територіальній громаді в Закарпатській області, де місцевий голова разом з депутатами після прийняття присяги виконали гімн Угорщини. Після цього Служба безпеки України почала перевірку, а глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України, депутати об'єднаних територіальних громад на інавгураційному засіданні співають національний гімн іншої держави.

Після цього СБУ провела в Закарпатській області обшуки у функціонерів одного з іноземних благодійних фондів. Співробітники служби перевіряли інформацію про причетність фонду до діяльності, спрямованої на порушення суверенітету України. МЗС Угорщини обурилося і викликало посла України. Крім того, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто публічно поскаржився, що "в Україні і надалі основною політикою уряду залишається політика залякування угорської громади". Він звернувся до керівництва НАТО і ОБСЄ, попросивши проявити солідарність з Будапештом.

Варто нагадати, що Угорщина останні 3 роки ветує всі рішення в НАТО, що стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні. У травні 2020 року Будапешт виступив з черговим ультиматумом. Угорська влада заявила про бажання зняти обмеження щодо проведення засідання Україна-НАТО, але тільки якщо офіційний Київ вирішить проблеми, пов'язані з утворенням і правами угорської меншини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз поставив на місце Угорщину за скарги на Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?