В окупованому Криму знайшли унікальну колекцію прикрас ІІІ століття
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В окупованому Криму знайшли унікальну колекцію прикрас ІІІ століття

В окупованому Криму знайшли унікальну колекцію прикрас ІІІ століття
Джерело:  online.ua

На розкопках в могильнику Опушки виявили рідкісну колекцію прикрас III століття н.е., виконану в сердоліковому стилі: одну пару сережок, три браслети і дві нагрудних прикраси, яка чудово збереглася. Про це повідомляють археологи з Кримського федерального університету, утвореного окупаційною владою Криму. 

Джерело: пресслужба КФУ.

"Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок", - зазначають історики.

Чим цікава археологічна знахідка?

Більшість знайдених прикрас добре збереглися і представляють цінність для музейної колекції. Сережки повністю виготовлені з золота, а у срібних браслетів фольгою покриті окремі деталі. Ювелірні вироби належать до пізньоримського поліхромного або, як його ще називають, сердолікового стилю. Його відмінна риса - інкрустація великими сердоліками і рельєфний орнамент. Цей стиль набув поширення від Дунаю до Кавказу і датується другою половиною III - першою половиною IV століття нашої ери.

Окрім прикрас, археологи знайшли нові екземпляри мечів аланских воїнів з вирізами у п'яти клинка, що відносяться до IV століття. На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі небіжчиків, ці мечі завжди знаходяться на головах і плечах похованих воїнів.

«Унікальність могильника Опушки полягає в тому, що він став місцем поховань відразу п'яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської”, - розповіли дослідники.

Наразі досліджено 1/7 могильника і археологи надіються, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до даного місця носіїв п'яти різних культур.

Читайте також:

  • Вчені розкрили чергову загадку Великої китайської стіни - для чого її збудували.

  • Google присвятив дудл малюнкам у печері Шове. В чому їхня цінність.

  • Археологи приголомшили новою знахідкою - що цікаво знати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?