В ООН констатували серйозні проблеми з пенсіями в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ООН констатували серйозні проблеми з пенсіями в Україні

В ООН констатували серйозні проблеми з пенсіями в Україні
Джерело:  online.ua

Станом на початок листопада, дефіцит Пенсійного фонду України сягнув 170 мільярдів гривень. Поки що до державної пенсійної системи внески сплачують для 36% населення віком 15 – 64 років. Ситуацію прокоментували у Моніторинговій місії ООН з прав людини.

Джерело: Facebook Місії ООН

Зважаючи на ситуацію, у Моніторинговій місії називають пріоритетними для влади декілька сфер для реформування. Зокрема, йдеться про загальне розширення охоплення пенсійної системи, відмову від прив'язки пенсійних виплат до реєстрації як внутрішньо переміщених осіб та інклюзивний національний діалог щодо майбутнього пенсійної системи. Зосередження на вирішенні цих питань має допомогти українській владі покращити ситуацію з достатнім фінансовим забезпеченням пенсіонерів.

“Кожен має право на соціальне забезпечення, у тому числі на пенсію для забезпечення соціального захисту у старості. Однак, дефіцит Пенсійного фонду України вже наближається до 170 мільярдів гривень; наразі до державної пенсійної системи внески сплачуються лише для 36% населення віком 15-64 років» - йдеться у повідомленні Місії ООН.

Станом на початок 2021 року в Україні налічувалося 11 мільйонів пенсіонерів, із яких 2,7 млн – працюючі. Раніше глава уряду Денис Шмигаль оголосив про плани запровадити соціальні пакети з накопичувальними пенсіями.

За словами Шмигаля, досвід введення соціальних пакетів з накопичувальної пенсії буде поширений на соціальних працівників, вчителів та військових.

“Накопичувальна система утворюється як додаткова до наявної солідарної. Гарантування вкладів має бути 100% для державного пенсійного накопичувального фонду. Економічний ефект від запровадження накопичувальної пенсії, за оцінками НКЦПФР, 477 мільярдів гривень до 2030 року», – підкреслив прем'єр.

Також нещодавно ми повідомляли, що в Україні збільшать розмір мінімальної пенсії з 1 грудня до 2600 гривень. Але це стосується лише пенсіонерів у віці від 65 років, стаж роботи яких становить понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків. Мінімальна пенсія для пенсіонерів з меньшим стажем виросте лише з 1854 до 1934 гривень.

Згідно з проведеним  дослідженням, середньостатистичним пенсіонером в Україні є жінка 75 років, середній розмір пенсії якої становить 117 євро.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?