В Раді пропонують дозволити виборцям відкликати народних обранців
Категорія
Політика
Дата публікації

В Раді пропонують дозволити виборцям відкликати народних обранців

В Раді пропонують дозволити виборцям відкликати народних обранців
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7672, яким пропонується наділити виборців змогою відкликати обраних народних депутатів.

Джерело: сайт Верховної Ради

Що відомо про законопроєкт із відкликання виборцями обраних нардепів 

Законопроєкт був поданий депутатом від  "Слуги народу" Георгієм Мазурашем.

Зокрема, серед підстав, за якими виборці можуть відкликати того, чи іншого нардепа, вказані:

  • систематичне невиконання депутатських обов'язків;

  • використання повноважень народного депутата в особистих корисливих цілях;

  • систематичне порушення норм депутатської етики і моралі;

  • приховування власного майна і доходів.

Питання про відкликання народного депутата може бути порушено на зборах виборців округу, від якого обрано депутата, за умови, що в них бере участь не менш як 300 виборців з відповідного виборчого округу. Збори можуть проводитись за місцем проживання виборців або на підприємствах, в установах, організаціях у межах виборчого округу.

Проведення відкликання народного депутата організують Центральна виборча комісія, а також відповідні окружна та дільничні виборчі комісії.

Голосування з питання про відкликання народного депутата проводиться в межах виборчого округу, від якого його було обрано.

Після офіційного оприлюднення результатів голосування, за підсумками якого більшість виборців, внесених до списків виборців даного округу, проголосували за відкликання депутата, ЦВК ухвалює рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України, та призначає повторні вибори у відповідному одномандатному окрузі.

Рішення ЦВК про дострокове припинення повноважень народного депутата може бути оскаржене ним у Верховному суді України. Рішення Верховного суду з цього питання є остаточним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?