В РНБО попередили про небезпеку плану Путіна і Лукашенка для України
Категорія
Політика
Дата публікації

В РНБО попередили про небезпеку плану Путіна і Лукашенка для України

В РНБО попередили про небезпеку плану Путіна і Лукашенка для України
Джерело:  online.ua

Секретар РНБО Олексій Данілов озвучив екстрене попередження - він вважає, що в рамках союзної держави команда російського президента Володимира Путіна може ввести свої війська в Білорусь. За словами секретаря РНБО, це стане великим викликом для України. Данілов підкреслив, що спільний план Путіна і Лукашенка "зміцнити союзну державу" у вигляді надання озброєння для Білорусі, а також можливе введення військ РФ на територію сусідньої держави небезпечні для України. Попередження українського чиновника прозвучало в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера", передає ONLINE.UA.

"Ситуація в Білорусі, ситуація, яка розгортається сьогодні в Молдові ... Ми не перебуваємо в космічному просторі. Це все відбувається поруч з нашим кордоном, і для нас це дуже небезпечно. Перш за все - ситуація в Білорусі, адже вона є партнером РФ. У них є спільні зобов'язання. І у нас велике занепокоєння з питання, якщо військові (РФ - ред.) зайдуть на територію Білорусі в великій кількості. Для нас це буде викликом ", - сказав Данілов.

Таким чином Данілов прокоментував рішення білоруського диктатора Олександра Лукашенкоа схвалити оновлений план застосування регіонального угруповання військ Білорусі та Росії. Цей план недавно представили глава Міністерства оборони Віктор Хренін і начальник Генерального штабу Збройних сил РБ Олександр Вольфович. Лукашенко оголосив, що аналогічна робота по оновленню плану застосування регіонального угруповання військ почалася і в Росії, і нагадав про те, що це передбачено домовленостями Союзної держави для захисту кордонів на західному напрямку. Крім того, Лукашенко заявив, що в Росії створили сили і засоби, які в разі конфлікту, воєнних дій разом виступлять на захист Білорусі та Росії.

Як відомо, Путін і Лукашенко вирішили утворити Союзну державу між Росією і Білоруссю ще в 1997 році. Цей договор передбачає введення єдиного політичного, економічного, військового, митного, валютного, юридичного, гуманітарного і культурного простору. На підставі цього договору Лукашенко розраховує, що Путін введе російські війська в Білорусь і надасть іншу військову допомогу, щоб "відбити" загрозу з боку країн Європи, яких білоруський диктатор звинуватив у виникненні протестів в Білорусі.

Нагадаємо, в Білорусі вже майже чотири місяці тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Мітинги в Білорусі завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків на білорусів. Бійці ОМОН застосовують проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а також спецтехніку. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що генерал США пояснив, навіщо Путін захопив Крим і побудував Керченський міст.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?