В США створили термостійкі вакцини проти коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В США створили термостійкі вакцини проти коронавірусу

В США створили термостійкі вакцини проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

Американські дослідники здійснили черговий суттєвий прорив в подоланні пандемії коронавірусу. Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго створили два варіанти вакцин, які є абсолютно стійкими навіть при нагріванні до температури кипіння води.

Джерело: Journal of the American Chemical Society.

 Вакцини, які використовуються зараз, націлені на білок спайку SARS-CoV-2 і досі продемонстрували гарну ефективність. Однак необхідність у дотриманні умов холодового ланцюга, ретельне дотримання графіку введення вакцин, доставка вакцин в різних кліматичних та температурних умовах, вимагають нових підходів до вакцинації проти коронавірусу.

Саме тому американські дослідники вивчили 13 пептидних епітопів від SARS-CoV-2 та виявили три нейтралізуючі епітопи, які і вдалося ефективно використати.

Для створення двох варіантів вакцин було застосовано носії на базі вірусу мозаїки коров’ячого гороху та на базі бактеріофага Q-бета.

Вчені прикріпили до їхньої поверхні три нейтралізуючі епітопи - крихітну частину S-білка від SARS-CoV-2, яка легко ідентифікується імунною системою людини. Таким чином отримали безпечний продукт, який не заражає людей, однак створює умови для автоматичного виробництва антитіл.

Досліди з використанням мишей вже підтвердили наявність ефективної імунізації з наданням високих титрів антитіл проти епітопу-мішені та S-білка, і ці дані підтверджують, що антитіла блокують зв'язування рецепторів і нейтралізують SARS-CoV та SARS-CoV-2 проти інфекції клітин людини.

Яким чином буде здійснюватись введення нових вакцин?

Спочатку ефективність цього підходу була підтверджена використанням препарату у складі вакцини у вигляді сольових або тривалентних сумішей для підшкірної ін’єкції.

Однак, в зв’язку з високою термічною стійкістю отриманих засобів, вчені запропонували і нову систему введення мікродоз препарату.

 Висока термічна стабільність дозволила виготовляти профілактичні препарати у вигляді одноразових ін’єкційних полімерних імплантатів із повільним вивільненням, виготовлених методом екструзії розплаву, а також пластирів з мікроголками, отриманих шляхом лиття у мікроформовані форми, для автоматичного введення.

Таким чином, науковці запропонували більш ефективну платформу вакцин для нанотехнологій, яка є стабільною поза холодним ланцюгом і може бути сформована в окремі мініатюрні пристрої доставки, які забезпечують як одноразове самостійне, так і автоматичне, періодичне введення вакцини.

Відзначається, що дана особливість дозволить людям вибирати тип вакцинації. Введені під шкіру, одноразово, імплантати будуть випускати невеликі дози вакцини впродовж місяця. Інший варіант передбачає наклеювання пластиру з мікроголками на шкіру. Мікроголки в пластирях дадуть можливість людям самостійно проводити вакцинацію в зручний для них час і в зручних умовах.

Читайте також:

  • Вчені дослідили наслідки щеплення вакцинами Pfizer і Moderna для здоров'я.

  • Німеччина подарує іншим країнам 100 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу.

  • Головний санлікар України пообіцяв привілеї вакцинованим українцям в разі локдауну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?