В Україні хочуть заборонити продаж алкоголю і сигарет в супермаркетах
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні хочуть заборонити продаж алкоголю і сигарет в супермаркетах

В Україні хочуть заборонити продаж алкоголю і сигарет в супермаркетах
Джерело:  online.ua

В Україні пропонують заборонити продаж сигарет та алкоголю в супермаркетах та продукових магазинах. Відповідний законопроєкт № 5805 зареєстрований в Раді. Якщо закон приймуть, то купити алкогольні напої, навіть пиво, і сигарети можна буде тільки в спеціалізованих точках.

Джерело: сайт Верховної Ради

Автором законопроєкту про заборону продажу алкоголю і сигарет в супермаркетах став депутат від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу. Він вважає, що продаж пива, алкогольних і слабоалкогольних напоїв, вина, звичайних і електронних сигарет, пристосувань для куріння без згоряння тютюну і аксесуарів для них, повинна проводитися тільки в спеціалізованих торгових точках, в яких крім ці товарів нічого продаватися більше не буде.

Заборона на продаж алкоголю і сигарет в магазинах - що прописано в законопроєкті

У проєкті закону, кото вже переданий на розгляд профільного комітету парламенту, пропонується:

  • заборонити продаж алкоголю і сигарет в приміщеннях торговельних організацій, які торгують продуктами харчування, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами;

  • продаж алкоголю і сигарет дозволити здійснювати виключно в спеціалізованих стаціонарних торгових точках (магазинах), де інші товари, крім перерахованих, не продаються;

  • за порушення заборони встановити для магазинів штрафи в розмірі 23 790 гривень.

Автор законопроєкту в пояснювальній записці посилається на результати масштабного дослідження, опубліковані в авторитетному медичному журналі The Lancet, про вплив алкоголю на здоров'я людини. У них зазначено, що безпечної дози алкоголю не існує - незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм.

Політики також нагадує, що в світі за рік 2,8 млн смертей пов'язано з вживанням алкоголю - це люди у віці 15-49 років, у яких виникли серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишечника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми, спровоковані алкоголем.

Як відомо, Національний план заходів з неінфекційних захворювань України передбачає, зокрема, заходи щодо обмеження вживання алкоголю в країні. Серед них - зменшення цінової доступності алкогольних напоїв, повна заборона реклами і інших видів стимулювання продажів, проведення інформаційних кампаній на центральному рівні і в регіонах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?