В Україні заборонили продаж ліків дітям до 14 років
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні заборонили продаж ліків дітям до 14 років

В Україні заборонили продаж ліків дітям до 14 років
Джерело:  online.ua

Після серії смертельних отруєнь дітей лікарськими препаратами Рада прийняла закон, яким заборонила продаж ліків дітям до 14 років, в тому числі дистанційно.

Джерело: ВРУ

Заборону на продаж ліків дітям підтримав 341 нардеп. Закон вступить в силу з дня опублікування.

Заборона на продаж ліків дітям - що важливо знати

Закон забороняє відпуск ліків, в тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом, малолітнім особам, а також доставку препаратів кінцевого споживача - малолітній особі. Тепер перед тим, як продати ліки, фармацевт повинен переконатися, що покупець досяг потрібного віку.

В аптеках дозволили просити документи у неповнолітніх покупців, якщо виникають сумніви на рахунок віку. У разі відмови покупця підтверджувати свій вік документом продаж здійснювати не можна.

Законом також передбачено, що до порушників будуть застосовуватися адміністративна відповідальність. За продаж і доставку ліків дітям можуть накласти штраф на суму від 6,8 до 13,6 тисячі гривень, за повторне порушення протягом року - від 13,6 до 23,8 тисячі гривень. Складати протоколи про відповідні адміністративні порушення буде Нацполіція.

Що цьому передувало?

Взимку цього року в ТікТок почали поширювати челлендж "Випий 40 таблеток і подивися, що буде". Жертвами цієї небезпечної гри стали кілька підлітків в Україні.

А місті Боярка Київської області через отруєння спазмолитиками померла семикласниця. Загибла школярка разом з подругою випила 40 таблеток препарату, який купила в аптеці. Аналогічні трагедії сталися в Черкаській області та в Києві, де діти після отруєння таблетками потрапляли в лікарні.

Щоб знизити ризики дитячих самогубств, в Україні вирішили заборонити продаж ліків дітям. У пояснювальній записці до відповідного закону зазначено, що використання ліків - другий за поширеністю спосіб самогубства, причому близько 60% таких самогубств припадає на дітей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?