Рада перейменувала свято День захисника України
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада перейменувала свято День захисника України

Рада перейменувала свято День захисника України
Джерело:  online.ua

14 липня Верховна Рада прийняла закон № 2325 про внесення змін до Кодексу законів про працю, який передбачає перейменування свята День захисника України.

Джерело: ВРУ

За перейменування свята проголосували 317 нардепів. Тепер воно буде називатися "День захисників і захисниць України". Це свято відзначають в Україні 14 жовтня.

"Ухвалення закону сприятиме ґендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та вшануванню жінок і чоловіків - захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу на рівні державного свята", - йдеться в пояснювальній записці до закону.

Скільки жінок служить у ЗСУ

На початок 2021 року в Збройних Силах України проходили службу майже 32 тисячі жінок, що становить 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Це один з найвищих показників кількості жінок, які служать в армії, в співвідношенні до загальної чисельності Збройних Сил в порівнянні з багатьма арміями світу.

У порівнянні з 2014 роком кількість жінок-військовослужбовців в українській армії зросла майже в 2,5 рази. Вже майже 5000 жінок є офіцерками і майже 26 тисяч - членкинями рядового, сержантського і старшинського складу.

День захисника України - історія свята

День захисника України в нашій країні святкують порівняно недавно. Це свято затверджено на офіційному рівні в 2014 році і внесено до календаря офіційних свят України. З того моменту в Україні скасували День захисника Вітчизни (23 лютого), яке відзначали ще з радянських часів.

Дата 14 жовтня для святкування Дня захисника України була обрана не випадково. Щорічно в цей день відзначається День українського козацтва - свято, приурочене до дня Покрови Пресвятої Богородиці, яка вважається захисницею і покровителькою козаків.

Експерти та історики щорічно закликають не перетворювати День захисника України тільки в чоловіче свято. Вони просять в цей день не забувати про жінок, які щодня ризикують своїми життями заради незалежності нашої країни в рядах ЗСУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?