В Україні набувають чинності нові мовні норми – що буде з друкованими ЗМІ
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні набувають чинності нові мовні норми – що буде з друкованими ЗМІ

В Україні набувають чинності нові мовні норми – що буде з друкованими ЗМІ
Джерело:  online.ua

Всі друковані ЗМІ загальноукраїнського та регіонального значення мають мати обов'язкову україномовну версію видання вже зі середини січня. Та в Держкомлетерадіо уточнюють, що залишається можливість публікувати одночасно версію іншою мовою.

Джерело: Держкомтелерадіо

Не можна буде вносити в друковані видання інформацію іноземною мовою, але це правило не стосуватиметься англійської, інших офіційних мов Євросоюзу, мов нацменшин України, зокрема кримськотатарської. Російська в цей перелік не потрапила.

Розповсюдження в Україні за передплатою друкованих видань російською мовою допускатиметься, якщо їхні засновники дозволять також передплату такого ж видання державною мовою.

Українськомовна версія видання повинна бути незалежно від того, чи його розповсюдження відбувається на платній основі, чи на безоплатній — серед яких безплатне роздавання.

Нові норми стосуватимуться регіональних ЗМІ лише з липня 2024 року.

Які штрафи за порушення мовних норм

За порушення цих вимог передбачають штраф від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8-8,5 тисяч гривень). Повторне порушення протягом року передбачає штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів (8,5-11,9 тисяч гривень).

Притягати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови зможе із 16 липня 2022 року.

 Лінгвоцид української 

Українська мова за всю історію доволі часто зазнавала лінгвоциду як свідомого, цілеспрямованого нищення певної мови як головної ознаки нації. Антропологи зазначають, що зазвичай лінгвоцид супроводжується або увінчується геноцидом, тобто фізичним винищенням певного народу, як окремої культурно-історичної спільноти.

Одним з найвідоміших прикладів утисків української називають Емський указ російського імператора Олександра II 1876 року, фактичною метою якого стало витіснення української мови з культурної сфери.

Зокрема, цей указ легалізовував заборону на використання мови у релігійній, театральній, музичній сфері, сфері книгодрукування (заборона ввезення на територію імперії книг, що надруковані українською мовою). Указ намагався звести вживання мови лише до побутового вжитку, навіть публічні виступи з її застосуванням були під забороною.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?