Науковці пояснили, як мозок людини може "пророкувати" майбутнє
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці пояснили, як мозок людини може "пророкувати" майбутнє

Науковці пояснили, як мозок людини може "пророкувати" майбутнє
Джерело:  online.ua

Данські, британські та канадська вчені вирішили дослідити те, як людський мозок обробляє мелодію, яку слухає. Вони дійшли висновку, що людський мозок може автоматично передбачити закінчення музики, яку раніше до того ніколи не чув.

Джерело: SAGE Journals

За словами науковців, йдеться насамперед про той випадок, коли музичний уривок має незакінчений або невизначений характер. Автори дослідження звернули увагу на те, людський мозок здатний "додумати" мелодію і сприйняти її як завершену, якщо вона закінчується певним чином.

Вчені заявили, що мозок людини може пророкувати майбутнє

"Так наш мозок намагається "передбачити майбутнє". Цей же феномен, на думку дослідників, стосується і додумування мови та інших явищ, що протікають у часі. Тобто фактично фахівці з'ясували, що мозок здатний давати передбачення на майбутнє. До цього вважалося, що ми оцінюємо музичні мелодії тільки постфактум, але не здатні "передбачити" те, чим вони закінчаться", - йдеться в повідомленні.

Вчені звертають увагу на те, що їхнє дослідження складалося з двох експерементів. Під час першого люди слухали хоральні мелодії Баха. При цьому учасники могли призупиняти або перезапускати музику, натискаючи клавішу на клавіатурі. Загалом брали учать у ньому 38 осіб.

Пізніше дослідники перевіряли, наскільки добре вони запам'ятовують мелодії.

Під час другого експеременту волонтери повинні були слухати одні й ті ж музичні уривки.

"Потім вони оцінювали те, наскільки завершено ці уривки звучали. З'ясувалося, що люди вважали, що мелодії, які закінчуються на високоентропійні тони (тобто невизначені) – завершеними, хоча це була мала частина усього твору. Також на них довше затримували увагу. Загалом перевіряли те, як "додумують" мелодію 31 доброволець", - пише видання.

Після завершення дослідження вчені дійшли висновку, що приблизно так само людський мозок оцінює закінченість, коли справа доходить до мови, рухів або інших процесів: він автоматично додумує закінчення того чи іншого "сюжету" в нашому житті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?