В Україні навчились отримувати більше молока за меншої кількості корів. У чому секрет
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні навчились отримувати більше молока за меншої кількості корів. У чому секрет

Молоко

За словами заступниці гендиректора Асоціації виробників молока Олени Жупінас, в Україні вже багато років поспіль скорочується поголів'я корів та іншої рогатої худоби, проте молока країна стала отримувати більше. 

Головні тези:

  • Україна збільшує обсяги виробництва молока за рахунок покращення генетики корів.
  • Скорочення поголів'я корів не завадило зростанню виробництва молока, деякі господарства навіть досягають високих показників надоювання.
  • Фермери в Україні активно використовують кращі породи корів з-за кордону, що впливає на підвищення продуктивності тварин.
  • Зміни у годівлі та утриманні корів також сприяють збільшенню надоїв та виробництву молока в країні.
  • Українські молочні ферми досягають вражаючих результатів: середній показник виробництва молока вдвічі перевищує колишні стандарти.

В Україні вдалось збільшити обсяги виробництва молока за меншої кількості корів

В Україні не перший рік скорочується поголів'я. Кількість молочних корів скорочується переважно в приватних селянських господарствах. Це пов'язано насамперед із віком тих людей, які утримували цих корів. Але при цьому зростає виробництво молока на молочно-товарних фермах. Поголів'я скорочується, але зростають надої. Тому слід сказати, що за першу половину цього року виробництво молока на молочно-товарних фермах збільшилося на 6% порівняно з минулим роком, — зазначає Жупінас.

Вона зазначила, що Україна майже вийшла на рівень 2021 року за кількістю отримуваного молока зі значно меншої кількості корів.

В Україні навчились отримувати більшу кількість молока з меншої кількості корів
Виробництво молока в Україні

Що вплинуло на збільшення виробництва молока в Україні

Насамперед, це поліпшення самої генетики корів. Тобто корови дають більше молока. Якщо за колишнього Радянського Союзу в середньому корова за рік давала 3 тонни молока, то зараз середній показник по Україні — 6,5 тонн. Тобто, вдвічі більше. А якщо це прогресивні господарства даної галузі, то там корови дають навіть 9 і 10 тонн молока на рік, — пояснює заступниця гендиректора Асоціації виробників молока.

Жупінас додала, що молочні господарства в Україні купують за кордоном найкращі породи корів.

Крім того, вона вказала, що фермери змінили підхід у годівлі корів та їх утриманні, що також сприяє збільшенню надоїв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?