В Україні посилюють підтримку жителів Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні посилюють підтримку жителів Донбасу

В Україні посилюють підтримку жителів Донбасу
Джерело:  online.ua

Українська влада посилює підтримку жителів окупованого Донбасу, які зіткнулися з серйозними труднощами в період пандемії коронавіруса. В першу чергу мова йде про пенсіонерів, які в зв'язку з карантином не можуть виїхати на підконтрольну Україні територію і замінити банківські картки, у яких закінчився термін дії. Ощадбанк продовжив термін дії таких карток до 1 січня 2021 року, а тепер має намір продовжити карти ще на три місяці. Більш того, українська влада обіцяє безкоштовно тестувати на COVID-19 на контрольно-пропускних пунктах в'їзду-виїзду на лініях розмежування з тимчасово окупованими територіями - така послуга запрацює до кінця року. Про нові рішення української влади щодо жителів ОРДЛО повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу української делегації в ТКГ.

"Термін дії пенсійних карт для отримання виплат буде продовжений ще на три місяці. Таким чином, пенсіонери ОРДЛО зможуть отримати пенсії та соціальні виплати, якщо російська сторона відновить роботу КПВВ", - пояснили в делегації ситуацію з отриманням пенсії жителями ОРДЛО.

У свою чергу заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" відзначила, що при перетині КПВВ жителі окупованого Донбасу зможуть проходити безкоштовний тест на коронавірус. Поки, правда, ця послуга буде доступна тільки пункті пропуску "Щастя", де почав працювати сервісний хаб з облаштованим медичним кабінетом.

"Буде проводитися безкоштовне тестування на в'їзді, якщо будуть продовжуватися карантинні обмеження. Поки не скажу, це буде для всіх або тільки для тих, хто буде мати відповідні симптоми, але це точно буде", - розповіла заступниця голови Мінреінтеграціі, висловивши надію, що така послуга заробить до кінця поточного року.

Як відомо, на даний момент українці, які заїжджають з окупованої території, роблять тести на коронавірус за власні кошти і чекають, коли прийдуть результати. Голованчук підкреслила, що такий підхід "не зовсім гуманний до наших же громадян", враховуючи, що Донбас - це територія України.

У той же час чиновниця зазначила, що майже половина з усіх зареєстрованих внутрішньо переміщеними особами українців живуть на тимчасово окупованій території. Вона зазначила, щось люди оформлюють цей статус тільки з соціальних міркувань.

"Якщо на листопад кількість зареєстрованих переселенців становить близько 1,5 млн., То з них кількість людей, які живуть на тимчасово окупованій території, - близько половини. Тобто це люди, які формально залишаються на окупованих територіях і реєструються як внутрішньо переміщені особи виключно з соціальних міркувань. Якщо мова йде про реальних переміщених осіб, то ми говоримо про 700-800 тисяч. Це люди, які виїхали звідти і постійно живуть на підконтрольній уряду України території ", - додала Голованчук.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського запропонувала Путіну допомогу в боротьбі з коронавірусом в окупованому Криму. Офіційний Київ готовий розгорнути гуманітарні табори, щоб кримчани мали можливість отримати необхідні ліки для лікування COVID-19. У Кремлі категорично відмовляються від допомоги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?