В Україні посилюють покарання за військові злочини
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні посилюють покарання за військові злочини

В Україні посилюють покарання за військові злочини
Джерело:  online.ua

Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 2689 про військові злочини, який внесли на розгляд парламенту ще в 2019 році. Він дозволить повною мірою оцінити військові злочини в Криму і на Донбасі, та залучити бойовиків до відповідальності.

Джерело: ВРУ

Законопроєкт про покарання за військові злочини підтримали 248 нардепів. У ньому прописані особливості кримінальної відповідальності військових командирів, начальників, інших людей, які фактично діють як військові командири, за відповідні міжнародні злочини.

Які покарання за військові злочини вводять в Україні

  • За публічні заклики до акту агресії або розв'язання збройного конфлікту неміжнародного характеру, за виготовлення матеріалів із закликами до вчинення таких дій або за їх розповсюдження - ув'язнення терміном до 3 років.

  • Умисне вбивство людини, яка знаходиться під захистом міжнародного гуманітарного права, в зв'язку з міжнародним збройним конфліктом або збройним конфліктом неміжнародного характеру - тюремний термін 10 - 15 років або довічне ув'язнення.

  • Депортація населення на територію іншої держави або насильницьке переміщення населення в іншу місцевість у межах однієї держави - тюремний термін 7-15 років;

  • Вербівка або втягнення особи молодше 15 років до складу збройних сил або інших державних військових формувань чи інших, крім державних, формувань (груп), що беруть участь у збройному конфлікті, а також використання такої особи для участі в бойових діях - 7-15 років в'язниці.

  • Знущання над людською гідністю, захоплення або тримання особи як заручника, незаконне позбавлення волі, зґвалтування, сексуальна експлуатація, примус до заняття проституцією, примусова вагітність, примусова стерилізація або будь-які інші форми сексуального насильства - тюремний термін 7-15 років.

  • Навмисне захоплення або пошкодження майна - від 6 до 12 років в'язниці.

  • Незаконне використання розпізнавальних знаків, прапорів або форми противника, що призвело до смерті або тілесних ушкоджень - тюремний термін до 15 років.

Закон про військові злочини допоможе притягти до відповідальності бойовиків

Законі №2689 вводить в Україні принцип універсальної юрисдикції - тепер військових злочинців зможуть судити в межлународних судах, а не тільки за місцем скоєння злочину.

Також в законі передбачено командна відповідальність - командирів каратимуть за злочини їхніх підлеглих.

Крім того, у злочинів проти нацбезпеки скасували термін давності - притягати до відповідальності злочинців можна тепер навіть через десятки років після скоєння злочину.

У Генпрокуратурі кажуть, що прийняття цього законопроэкту дасть можливість вести діалог з міжнародною спільнотою на одній мові, а правоохоронці і суди зможуть кваліфікувати події в Криму і на Донбасі як військові злочини і злочини проти людяності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?