В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію

В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію
Джерело:  online.ua

В найближчій перспективі українців чекає підвищення тарифів, інфляція та подорожчання більшості товарів. Такі негативні тенденції вже закладені діями уряду, а саме, підвищенням цін на газ та електроенергію. Таку думку висловив в своєму Telegram-каналі економіст, ексміністр фінансів України Ігор Уманський.

Джерело: Telegram-канал Ігоря Уманського.

Експерт зазначив, що у період з 2020 по 2021 рік в зв’язку з подорожчання тарифів велика частина населення України збідніла і рівень життя в Україні знизився.

Уманський вважає, що найближчим часом Україну чекає підвищення тарифів, інфляція та удар по доходах населення.

Найбільшим ударом по добробуту українців він вважає подорожчання газу.

“По мешканцях міст вдарить подорожчання опалення на 40-70%. На його сплату гарантовано йде більша частина вартості комунальних послуг. Причина – подорожчання газу та вугілля для забезпечення опаленням”, - зазначив Уманський.

Також він підкреслив, що подорожчання електроенергії для бізнесу опосередковано відчують всі громадяни України.

 “Дуже відчутно зросте ціна для бізнесу, а бізнес перекладе ці збитки на ціни. Знову подорожчає все, від харчових продуктів до комуналки. Отже, згодом населення таки заплатить за все. Тож на нас чекає новий виток інфляції”, - вважає економіст.

Наслідком інфляції стане зниження купівельної спроможності населення.

"Зазвичай в українських реаліях одразу за сплеском інфляції йшов етап девальвації. Але найближчим часом курс буде стабільним. Це означає, що інфляція вдарить по добробуту мільйонів українців. Наскільки сильно? Інтуїція підказує, що ми всі втратимо 20-30% платоспроможності”, - написав ексміністр.

Стан економіки України

Зазначимо, що нещодавно авторитетне американське агентство Bloomberg заявило, що українська економіка знову перейшла в стан рецесії.

Щодо зростання ВВП України в поточному році, то українські профільні відомства дають досить оптимістичні прогнози.

Так, Національний банк України прогнозує 3,8 відсотка зростання ВВП протягом 2021 року.

У Мінекономіки вважають, що у 2021 році українська економіка виросте на 4,1%.

“Очікуємо більше 1% зростання реального ВВП в першому півріччі, хоча в першому кварталі у нас було просідання економіки на 2,2%. За році мета — 4% зростання реального ВВП”, — зазначив міністр економіки Олексій Любченко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?